Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Řecko (Řecky Ελλάδα nebo Ελλάς)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Řecko (Řecky Ελλάδα nebo Ελλάς)"— Transkript prezentace:

1 Řecko (Řecky Ελλάδα nebo Ελλάς)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Mapa Řecka: Obr.1: < > Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Základní údaje: Oficiální název: Hlavní město: Rozloha:
Počet obyvatel: Hustota zalidnění: Jazyk: Státní zřízení: Prezident: Časové pásmo: Měna: Helénská republika Athény km² (rok 2004) 81 obyvatel na km² řečtina republika Károlos Papoúlias GTM + 2 hodiny euro = 100 centů (asi 27 Kč) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Obr.2: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Papoulias.JPG >
Prezident Řecka: Obr.2: < > Obr.3: < > Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Státní vlajka: (poměr stran je 2 : 3)
Obr.4: < > Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Státní vlajka: Řecká vlajka má devět vodorovných pruhů: pět modrých a mezi nimi čtyři bílé. V modrém čtverci v levém horním rohu je bílý středový kříž. V této podobě byla vlajka oficiálně přijata v březnu roku 1822. Modrá barva je symbolem moře a bezoblačné jižní oblohy. Bílá připomíná čistotu záměrů Řeků v boji za svobodu a nezávislost. Kříž ve čtverci je odkazem na víru a řeckou zbožnost. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 Státní znak: Obr.5: < > Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 Státní znak: Současný státní znak Řecka se používá od 7. července Je jím modrý štít, do něhož je položen bílý (stříbrný) heroldský kříž. Kolem štítu je zelený vavřínový věnec s plody. Modrá barva symbolizuje moře, kříž křesťanskou víru a vavřínový věnec starověké Řecko. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 Řečtina: Řečtina je indoevropský jazyk používaný především v Řecku a na Kypru, dále také v Turecku (jako autochtonní jazyk) a v některých emigračních zemích, jako Austrálie, Spojené státy, Kanada aj. Současná řečtina je přímou pokračovatelkou starořečtiny; tvoří samostatnou vývojovou větev indoevropské jazykové rodiny. Počet mluvčích: Písmo: alfabeta Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

10 Geografie: Řecko má více než km pobřeží a pozemní hranice dlouhé km. Má okolo ostrovů. Asi 80 % země je tvořeno horami nebo kopci, což Řecko činí jednou z nejhornatějších zemí Evropy. Horská pásma na území Řecka se souhrnně označují Helenidy. Západní Řecko zahrnuje jezera a mokřady. Hora Olymp je nejvyšším bodem Řecka ve výšce m n. m. Stejně tak je severní Řecko tvořeno dalším pohořím – Rodopy, nacházejícím se ve východní Makedonii a Thrákii. Toto území je pokryto rozsáhlými a hustými lesy, například známá Dadia. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

11 Hora Olymp: Obr.6: < > Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

12 Podnebí: Řecké klima je rozdělené na tři dobře definovatelné typy: přímořské, horské a mírné. První zahrnuje mírné vlhké zimy a horká suchá léta. Zimní teploty vzácně dosahují extrémů, přestože příležitostně může sněžit i v Athénách, na Kykladech nebo na Krétě. Horské klima se nachází hlavně v západním Řecku. Mírné pásmo se vyznačuje s chladnými a sychravými zimami a horkými suchými léty. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

13 Fauna a flóra: Okolo 50 % řeckého území je pokryto lesy s bohatou vegetací, která se rozpíná od horských jehličnanů až k přímořskému typu vegetace. Řecké lesy jsou domovem pro poslední hnědé medvědy a rysy v západní Evropě, stejně jako dalším druhům, jakými jsou mimo jiné vlci, srnci, divoké kozy, lišky a divoká prasata. V moři kolem Řecka žijí tuleni, mořské želvy, žraloci, delfíni i velké chobotnice včetně krakatice. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

14 Krakatice obrovská: Obr.7: < > Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

15 Historie: Dějiny Řecka jsou velmi dlouhé a obsáhlé.
Tato prezentace se zabývá Řeckem v současnosti. Více o historii Řecka: ODKAZ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

16 Náboženství: Většina Řeků (95 – 98 %) je alespoň formálním členem východní ortodoxní církve, ačkoliv zachovávání náboženských tradic v posledních letech klesá. Řečtí muslimové tvoří okolo 1,3 % populace a žijí převážně v Thrákii. Rovněž zde žijí příslušníci římskokatolické církve, protestanté a Židé. Určité skupiny v Řecku se také snažily oživit helénismus, staré řecké pohanské náboženství. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

17 Ekonomika: Řecké euro Obr.8: < > Řecko je tržně orientovaná ekonomika se silným veřejným sektorem. Cestovní ruch je velmi důležitý, poskytuje vysokou část HDP a příjmy ze směnárenství. Řecko také platí za světového hráče v oblasti lodní přepravy. Za několik posledních let se ekonomika stabilně zlepšovala tím, jak vláda zpřísňovala rozpočtovou politiku v přípravě na vstup Řecka do Evropské unie ( ). Průměrný příjem na hlavu byl v roce 2004 odhadován na USD ( Kč, měsíčně Kč). Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

18 Zemědělství: Sklizeň: pšenice, oves, ječmen, kukuřice, rýže, brambory, cukrová řepa, olivy, slunečnice, vinná réva, podzemnice, zelenina, ovoce, tabák, bavlna Chov dobytka: skot, ovce, kozy, prasata, drůbež, koně, osli, muly Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

19 Bavlník a mula: (kříženec samce osla se samicí koně)
Obr.9: < > Obr.10: < > Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

20 Průmysl: Těžba: hnědé uhlí, ropa, mangan, chrom, olovo, zinek, nikl, bauxit, magnezit, azbest Vývoz: potraviny, ropné produkty Dovoz: potraviny, paliva, chemikálie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

21 Ostrovy: Přibližně jedna čtvrtina rozlohy dnešního Řecka připadá na řecké ostrovy, kterých je přes 3 000, 167 z nich je stále obydleno. K největším patří Kréta (8 260 km²), Euboia, Lesbos a Rhodos. Některá souostroví tvoří vládní regiony nebo vlastní prefektury. Řecké ostrovy dělíme na: Iónské ostrovy, Egejské ostrovy, Sporady, Kyklady, Dodekany, Sáronské ostrovy a Krétu. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

22 Kréta: Kréta je největší řecký ostrov ve Středozemním moři s rozlohou km². Hlavním městem je Iraklion (česky též Heraklion). Ze severu ho omývá Krétské moře a z jihu Libyjské moře. Kréta je hornatý ostrov, nejvyšší hora Psiloritis má m n. m. Severní pobřeží je pozvolné, na jihu však je strmé a jsou zde útesy. Na Krétě je poměrně sucho, za rok tu spadne jenom 500 mm srážek. Teploty i v zimě na pobřeží zřídkakdy klesají pod 10 stupňů, zatímco na horách může ležet sníh ještě v květnu. Zemědělství je zde zastoupeno hlavně pěstováním oliv, ale také vinné révy a dalšího ovoce a zeleniny. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

23 Obr.11: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:GR_Kreta.PNG >
Kréta: Obr.11: < > Obr.12: < > Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

24 Náměty na referáty: Název ,,Řecko‘‘ (etymologie – vznik)
Řečtina (mluvená, psaná, vznik, používání) Podrobná historie Řecka (od vzniku až do dnešní doby) Fauna, flóra, geografie, podnebí (příroda) Více o Krétě (nebo jiných ostrovech) Politika v Řecku (rozdělní území apod.) Prezident Řecka (+ hlavy státu v minulosti) Členství Řecka v Evropské unii (+ vztahy s jinými zeměmi) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

25 Test: Test pro zopakování znalostí o Řecku naleznete v příloze (textový dokument), řešení v této prezentaci. Počet bodů: Známka: Hodnocení: 30 – 25 1 Výborné znalosti 24 – 20 2 Dobré znalosti 19 – 15 3 Průměrné znalosti 14 – 10 4 Špatné znalosti 9 – 0 5 Žádné znalosti Pozn.: Hodnocení je pouze orientační, může být pozměněno např. podle věku žáků… Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

26 Příloha: K této prezentaci je přiložen textový dokument, v němž naleznete několik zajímavostí o Řecku, pracovní list a test pro zopakování znalostí načerpaných z této prezentace… Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

27 Zdroje informací: Wikipedie: http://cs.wikipedia.org/wiki/Řecko
Zeměpis: Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

28 Zdroje fotografií (obrázků):
Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons – na Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Řecko (Řecky Ελλάδα nebo Ελλάς)"

Podobné prezentace


Reklamy Google