Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Průběh enzymové reakce
RNDr. Naďa Kosová
2
Průběh enzymové reakce
Enzymová reakce probíhá uvnitř aktivního centra A B A B Efekt přiblížení
3
Enzym udržuje přechodný stav
Energie potřebná bez katalyzování Pokles energie při katalyzování EST S ES Změna eng. 有沒有 使用酵素催化的最大差別,在於過渡狀態的能量不同。由上圖可以看出在酵素催化下,到達過渡狀態的能量較低,也就是有酵素存在時,其過渡狀態比較容易形成。為什麼?最直接的原因是因為酵素可以穩定過渡狀態,因此反應物一下子就可跳到過渡狀態,然後很快以轉變成生成物。 那麼,為什麼酵素可以穩定過渡狀態? P EP Směr reakce T = Transition state
4
Vliv reakčních podmínek na účinnost enzymu
Studuje enzymová kinetika Koncentrace substrátu Koncentrace enzymu Teplota pH Redoxní podmínky prostředí Iontová síla
5
Regulace enzymové aktivity
Kompetitivní Inhibitory Nekompetitivní Akompetitivní
6
Kompetitivní (soutěživé)
Struktura podobná substrátu Vazba enzym inhibitor je vratná (reverzibilní) Substrát a inhibitor soutěží o aktivní centrum
7
Kompetitivní (soutěživé)
8
Nekompetitivní Neovlivňují vazbu substrátu na enzym
Snižují rychlost substrátu => produkt Účinek je nezávislý na koncentraci substrátu Účinek je založený na allosterickém efektu
9
Nekompetitivní I S E I S
10
Akompetitivní S + E => změna konformace ES + I => ESI
Znemožněna reakce S => P
11
Akompetitivní E S I E I S
12
Allosterické enzymy 1963 J. Monod – teorie allosterického efektu
Allosterický enzym má: více podjednotek aktivní (katalytické) centrum – substrát regulační (allosterické) centrum Efektor Inhibitor Jsou na místech metabolických drah
13
Konec
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.