Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Potraviny rostlinného původu
Střední odborná škola Otrokovice Potraviny rostlinného původu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana Hlaváčová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
2
Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /2 Autor ing. Zuzana Hlaváčová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR- KC-PN/1-SL- 2/1 Název DUM Potraviny rostlinného původu Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 65-51-H/01 Obor vzdělávání Kuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmět Potraviny a nápoje Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: rozdělení potravin podle původu, dělení potravin rostlinného původu, význam potravin rostlinného původu Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Rozdělení potravin, potraviny rostlinného původu, kuchařské suroviny a přísady Datum
3
Potraviny rostlinného původu
Náplň výuky Rozdělení potravin podle původu Dělení potravin rostlinného původu Význam potravin rostlinného původu Kontrolní úkol
4
Rozdělení potravin podle původu
Potraviny – mléko, vejce, maso, chléb, mouka aj. podle původu rozdělujeme na: Živočišné obr obr.2 Rostlinné obr.3
5
Dělení potravin rostlinného původu
Ovoce – čerstvé a zpracované Zelenina – čerstvá a zpracovaná Houby Luštěniny Obiloviny a výrobky z obilovin Brambory, výrobky z brambor a další okopaniny Olejniny a výrobky z olejnin Koření a další ochucovadla Sladidla Káva a kávoviny Čaje Kakao, čokoláda a čokoládové cukrovinky
6
Význam potravin rostlinného původu
Potraviny rostlinného i živočišného původu slouží jako kuchařské suroviny a přísady, tj. uplatňují se ve výživě člověka obsahem živin, čili svou energetickou a výživovou hodnotou přispívají k uspokojení energetických a výživových potřeb člověka
7
Kontrolní úkol Níže uvedené potraviny rostlinného původu zařaď do správné potravinové skupiny: Těstoviny, kokos, moučkový cukr, pšenice, ananas, mrkev, tykev, rohlík, marmeláda, rajský protlak, sádlo, rané brambory, mletá červená paprika, fazole, žampiony, olivový olej, ovocný čaj, med, cibule, hlíva ústřičná, sója, jablko, chleba, škrob, melasa,chřest, kmín, hřib smrkový, kukuřice, melta, čokoládové lupínky, petrželová nať, krystalový cukr, čočka
8
Řešení Ovoce: kokos, ananas, jablko, marmeláda
Zelenina: mrkev, tykev, cibule, rajčatový protlak, chřest Houby: žampiony, hlíva ústřičná, hřib smrkový Luštěniny: fazole, sója, čočka Obiloviny a výrobky z obilovin: kukuřice, rohlík, pšenice, chleba, těstoviny Brambory, výrobky z brambor a další okopaniny: rané brambory, škrob Olejniny a výrobky z olejnin: sádlo, olivový olej Koření a další ochucovadla: kmín, mletá červená paprika, petrželová nať Sladidla: med, moučkový cukr, melasa Káva a kávoviny: melta Čaje: ovocný čaj Kakao, čokoláda a čokoládové cukrovinky: čokoládové lupínky
9
Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní
Obr. 3: anonym, [vid ], dostupné z: cliparty
10
Seznam použité literatury:
[1] Kolaříková, Jana, Potraviny a výživa, 1. díl, Vydavatelství Orlík, Probulov, 1994, Tisk Agrodat, Nové Město nad Cidlinou
11
Děkuji za pozornost
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.