Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Zpracování obilovin Střední odborná škola Otrokovice
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Hlaváčová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
2
Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /2 Autor Ing. Zuzana Hlaváčová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-PN/1-SL-2/11 Název DUM Zpracování obilovin Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 65-51-H/01 Obor vzdělávání Kuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmět Potraviny a nápoje Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: zpracování obilovin na různé produkty, jiná semena používaná jako obilí Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Obilninové výrobky, Ságo, Tapioka Datum
3
Zpracování obilovin Náplň výuky Zpracování obilovin na různé produkty
Jiná semena používaná jako obilí Kontrolní otázky
4
Zpracování obilovin na různé produkty
Pšenice mouka – hladká, hrubá, polohrubá semolina – tvrdá pšeničná mouka na výrobu těstovin krupice pšeničné vločky celozrnná mouka výroba lihovin – vodka Špalda druh pšenice, ze které se vyrábí bulgur
5
Kukuřice mouka škrob polenta – kukuřičná krupice whisky – Bourbon
Obr. 1: Polenta – kukuřičná krupice
6
Oves Proso – jáhly Žito vločky mouka škrob výroba lihu – whisky, gin
žitná mouka žitná káva Obr. 2: Knäckebrot – žitný chleba s vlákninou
7
Pohanka Ječmen pohanková mouka ječná mouka ječné kroupy
lihoviny – whisky, gin slad Obr. 3: Různé typy sladu
8
Rýže rýžová mouka Jsou různé druhy rýže, například:
Basmati – rýže z Himaláje Černá rýže Rýže natural Parboiled Arborio – italská rýže Jasmínová rýže Obr. 4: Různé druhy rýže
9
Jiná semena používaná jako obilí
Tapioka Bílé granule se získávají ze škrobové moučky z hlízy maniok. Obr. 6: Tapioka Obr. 5: Hlíza maniok
10
Bílé škrobnaté granule se získávají z dřeně ságové palmy
Obr. 7: Ságová palma Obr. 8: Ságo
11
Kontrolní otázky: 1. Vysvětli pojmy: polenta, špalda, bulgur, tapioka, ságo 2. Jaké druhy rýže znáš? 3. Jaké produkty získáváme z a) pšenice b) ječmene
12
Seznam obrázků: Obr. 1: stock photo, [vid. 28.4.2013], dostupné z:
Obr. 2: , Fotolia, [vid ], dostupné z: Obr. 3: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 4: Elen, [vid ], dostupné z: Obr. 5: anonym, [vid ], dostupné z: berlin.de/wp-content/uploads/maniok-tapioka-mandioca-kassava-maniokwurzel.jpg Obr. 6: Abbildung nur Serviervorschlag, [vid ], dostupné z: ps.googleusercontent.com/h/ content/uploads/300x225xtapioka Obr. 7: YOS, [vid ], dostupné z: garden.com/images_forum/gallery/11296/9530-cycas-revoluta-palma-sagova.jpg Obr. 8: 2DSC_2666.jpg, [vid ], dostupné z:
13
Seznam použité literatury:
[1] Kolaříková, Jana. Potraviny a výživa, 1. díl, Vydavatelství Orlík, 1994, Tisk Agrodat, Nové Město nad Cidlinou
14
Děkuji za pozornost
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.