Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Slavnými i neslavnými nazývali Deadwood a Black Hills v průběhu posledních několika staletí Lewis a Clark, Divoký Bill Hickok, Wyatt Earp, George Armstrong.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Slavnými i neslavnými nazývali Deadwood a Black Hills v průběhu posledních několika staletí Lewis a Clark, Divoký Bill Hickok, Wyatt Earp, George Armstrong."— Transkript prezentace:

1

2 Slavnými i neslavnými nazývali Deadwood a Black Hills v průběhu posledních několika staletí Lewis a Clark, Divoký Bill Hickok, Wyatt Earp, George Armstrong Custer, Poker Alice, Sundance Kid, Calamity Jane a mnoho dalších – ti všichni se tu potulovali při hledání štěstí a dobrodružství. Ale dlouho před příchodem bílého muže byla tato země domovem indiánů kmene Čejenů, Kiowa, Pawnee, Siouxů nebo Lakotů. Siouxové, kteří se sem v r. 1700 přestěhovali z Minnesoty, obsadili dost velké prostory pro svá bizoní stáda, na nichž byli závislí. Deadwood (Mrtvý les) a Black Hills (Černé pahorky) Severní a Jižní Dakoty

3 Rýžoviště při těžbě zlata

4 Vesnice siouxských indiánů z kmene Lakota

5 Honák krav

6 Lov jelena v Deadwoodu (zima 1887/88)

7 Inspekce Centrální železnice v Deadwoodu Skupina inspektorů, jak ji roku 1888 zvěčnil fotograf John C. H. Grabill. Snímek představuje venkovní skupinový portrét deseti železničních inženýrů a psa, jak pózují se stativy a měřicími tyčemi na úpatí hory. Většina osob sedí, všechny mají na sobě obleky a klobouky.

8 Horníci při rýžování zlata na území Dakoty

9 Dostavník ze Starého Západu

10 Indiáni z kmene Čejenů

11 Hotel Minnekahta, Hot Springs v Dakotě

12 Dostavníky ze Starého Západu

13 Indiánské obydlí siouxských Lakotů

14 Vnitřek pily v Terraville, Dakota

15 Závod Hub-and-Hub (kolo na kolo), jenž se konal 4. července 1888 v Deadwoodu (Jižní Dakota) vyhrálo mužstvo amerických „nosičů hadice“ čínské národnosti. Fotografie zobrazuje dvanáct členů týmů čínských hasičů v uniformě.

16 Komanč, plemenný hřebec, jenž jako jediný kůň přežil Custerův masakr v r. 1876

17 Indiánští bojovníci z pěšího pluku americké armády

18 "The Deadwood Coach" - boční pohled na dostavník (1889). Dobově oblečení muži sedí v horní části kočáru. Uloženo v odd. tisků a fotografií Kongresové knihovny, Washington, D.C.

19 Divoký bizon (americký zubr) Mezi léty 1887 a 1892 Grabill vyhotovil 188 fotografií za použití nové techniky (albumin nebo vaječný bílek vázaly chemikálie dohromady). Město Deadwood v Jižní Dakotě bylo založeno krátce po objevení zlata v sousedních Black Hills (1876). Horníci zaplavili město a jeho obyvatelstvo rychle dosáhlo 5 000; vlaky přivážely nejen zásoby, ale i hazardní hráče, prostitutky a pistolníky.

20 Původní Američan jménem Little, vůdce kmene Oglala, zahájil v r. 1890 vzpouru indiánů v Pine Ridge Pro tento studiový portrét pózoval mezi dvěma Euroameričany

21 „Nepřátelský indiánský tábor“. Pohled z ptačí perspektivy na velký tábor Lakotů s týpí, koňmi a vozy. 1891

22 Část 8. americké kavalérie a 3. pěší divize u velkého indiánského Grass Dance. Portrét federálních vojáků na Cheyenne River, Jižní Dakota

23 Velký volský „vlak“ se třemi „vagóny“ na cestě do Black Hills, 1890

24 Nakládání zboží v Black Hills. Snímek volských „vlaků“ mezi Sturgis a Deadwoodem v Jižní Dakotě (1891)

25 „Veselá kapela“. Důlní inženýři se svými manželkami a párem ochočených jelenů na improvizovaném tábornickém hudebním koncertě

26 Rudý Oblak a Americký Kůň - dva nejčastěji zmiňovaní vůdci kmene Oglala

27 "Signal Rock" Snímek zhotovil v r. 1890 fotograf John C. H. Grabill.

28 Další Grabillova fotka z r. 1887: honáci dobytka odpočívají a obědvají.

29 Bojovník Bullchief. Obrázek představuje indiána, překonávajícího mělké peřeje.

30 Tři kovbojové s chyceným bizonem

31 Wells Fargo Company Express (1890?) Ozbrojený vůz převáží zlaté pruty v hodnotě tehdejších 250 tisíc dolarů z dolu Great Homestake v Deadwoodu (Jižní Dakota)

32 Indiánští vůdci a američtí úředníci v Pine Ridge (Jižní Dakota). "Divoký Bill" Cody stojí uprostřed. Ilustrační dokument zobrazující skupinu euro-amerických a lakotských mužů kmene Bruleacute, Miniconjou a Oglala ve dvou řadách před týpí.

33 Odpočinek na cestě po neúrodném kraji Dakoty

34 Přeprava nákladu v "The Black Hills"mezi Sturgis a Deadwoodem v Jižní Dakotě. Snímek z r. 1891

35 Deadwood se proslavil jako místo vraždy Divokého Billa Hickoka v r. 1876. Je místem posledního odpočinku nejen jeho, ale i Calamity Jane, Setha Bullocka a dalších barvitých postav Divokého Západu. Zlatý důl v Black Hills se stal jedním z nejbohatších v USA s těžbou více než 25 miliónů uncí zlata. Narodila se v Princetonu ve státě Missouri 1. května 1852 jako Martha Cannary. Když vyrostla, začala se chovat jako muž, střílet jako kovboj, pít jako duha a zveličovat příběhy o svém životě všem, kdo ji poslouchal. Calamity Jane Wild Bill Hickok

36 John C. H. Grabill je americký fotograf, o jehož práci se ví poměrně málo. Od r. 1886 do r. 1892 pracoval v Deadwoodu na území Dakoty. Je nejvíce znám svými 188 snímky, které poslal do Knihovny Kongresu. V nich je zachycen život na hranicích Colorada, Jižní Dakoty a Wyomingu. Jeho fotografie z Pine Ridge během událostí ve Wounded Knee jsou velice pozoruhodné. Hudba: Kondor Autor: Jack Cross, jcross002@comcast.netjcross002@comcast.net Překlad a editace: www.adastra.estranky.czwww.adastra.estranky.cz


Stáhnout ppt "Slavnými i neslavnými nazývali Deadwood a Black Hills v průběhu posledních několika staletí Lewis a Clark, Divoký Bill Hickok, Wyatt Earp, George Armstrong."

Podobné prezentace


Reklamy Google