Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
2
Přeměna látek, zejména sacharidů, působením enzymů.
1. Co je to kvašení? Přeměna látek, zejména sacharidů, působením enzymů.
3
2. Působením jakých látek dochází ke kvašení?
Působením enzymů.
4
Vytvářejí je mikroorganizmy.
3. Jak vznikají enzymy? Vytvářejí je mikroorganizmy.
5
4. S jakým kvašením se nejčastěji setkáme?
S alkoholovým kvašením.
6
5. Napiš chemickou rovnici alkoholového kvašení.
C6H12O CH3CH2OH + 2CO2 sacharid ethanol oxid uhličitý
7
6. Která kvašení probíhají bez přítomnosti kyslíku?
Alkoholové, mléčné a máselné.
8
7. Jaké enzymy jsou potřeba k alkoholovému kvašení a kde je najdeme?
Jsou to kvasinky. Jsou např. v kvasnicích.
9
8. Kde se využívá alkoholové kvašení?
K výrobě lihu (z brambor), vína ( z ovocného moštu) a piva ( z ječmene).
10
9. Jaké enzymy způsobují mléčné kvašení?
Lactobacillus nebo Bifidobacterium.
11
10. Co je podstatou mléčného kvašení?
Z mléčných cukrů vzniká kys. mléčná a oxid uhličitý.
12
11. Kde se mléčné kvašení využívá?
Výroba kysaného zelí, kyselých okurek, kysaného mléka, podmáslí, jogurtů, tvarohů, sýrů...
13
12. Kde se využívá máselné kvašení?
Zrání některých sýrů – olomoucké tvarůžky...
14
13. Kde dochází k máselnému kvašení samovolně v přírodě?
Např. hnití organických těl v bažinách, hnoji apod., kde je nedostatek kyslíku.
15
14. Které jediné kvašení probíhá za přítomnosti kyslíku?
Octové kvašení.
16
15. Co je podstatou octového kvašení?
Z ethanolu (alkoholu) vzniká kyselina octová (zkyslé víno). Způsobují ho bakterie octového kvašení (acetobacter).
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.