Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilAdam Kadlec
1
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:16.12.2012 Ročník (obor):KČ 2. 65-51-H/01 Kuchař - číšník Tematická oblast:Příprava vepřových vnitřností Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění učiva přípravy vepřových vnitřností a technologické postupy Šablona číslo materiálu: III/2-21 III/2- 21-19
2
www.commons.wikimedia.org
3
Vepřové vnitřnosti obsahují: větší množství vody, vysoký obsah minerálních látek(železo, fosfor, vápník), vitamíny- A,D, skupiny B, méně plnohodnotných bílkovin, vysoká biologická hodnota Vepřové vnitřnosti: jsou křehké, jemné a chutné a proto můžeme upravovat jako minutkové pokrmy. Nejčastěji se používají: játra, mozeček, slezina, srdce, plíce,žaludek,jazyk
4
Vepřové vnitřnosti www.commons.wikimedia.org
5
Předběžná úprava: důkladná Tepelná úprava: vařením, zadělávání, dušením, pečením na pánvi, smažením Upravujeme: hotové pokrmy nebo pokrmy na objednávku
6
Vepřová játra dušená na cibulce Pú: důkladná,očištěné, opláchnuté játra nakrájíme na nudličky nebo na kostky, cibulový základ, na kterém orestujeme játra přidáme pepř, drcený kmín, (nesolíme)zalijeme vody(1/3) a dusíme skoro do měkka,játra vyjmeme šťávu zahustíme zásmažkou, rozředíme vodou a provaříme, přecedíme na připravené játra dochutíme solí až na konec, provaříme Vhodná příloha: dušená rýže, těstoviny, vařené brambory www.commons.wikimedia.org
7
Vepřové plíčky na smetaně Vepřové ledvinky na cibulce Vepřový mozeček s vejci Smažená vepřové játra Vepřová játra na roštu Smažený vepřový jazyk www.commons.wikimedia.org
8
www. commons wikimedia.org. Technologie příprava pokrmů II. Nakladatelství Merkur, 1984,1994 ISBN 80-7032- 302-7 Technologie příprava pokrmů 2. Nakladatelství Fortuna, 1999,2006 ISBN 978-80- 7168-952-2 Receptury teplých pokrmů Nakladatelství Merkur, 1991,1705 ISBN 80-7032-588-7
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.