Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz."— Transkript prezentace:

1 Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0292 Číslo materiálu: VY_22_INOVACE_NEJ-GRAMATIKA-16 Tematický celek (sada): Německý jazyk - gramatika Téma (název) materiálu: Slovesa – plusquamperfektum Předmět: Německý jazyk Ročník / Obor studia: 1. – 4. ročník / všechny obory studia Autor / datum vytvoření: Alena Šulgánová, 1.1. 2012 Anotace: Časování sloves v minulém čase - perfektu Metodický pokyn: Prezentace v powerpointu určena k promítaní na interaktivní tabuli

2

3  Tvoří se podobně jako perfektum.  Říkáme mu předminulý čas  Pomocná slovesa haben a sein jsou však časována v préteritu.  Významové sloveso je v příčestí minulém. Plusquamperfektum vyjadřuje minulý děj, který předcházel jinému ději minulému. V mluvené řeči není plusquamperfkta příliš využíváno.

4  čas předminulý je děj který probíhal v minulosti a probíhal ještě jiný děj, ale ne zároveň (např.: probudil jsem se, vstal jsem)  když oba děje skončily v minulosti, použijeme plusquamperfektum a préteritum  když jeden děj přesahuje do přítomnosti, tak použijeme présenz + perfektum

5  Plusquamperfektum se tvoří z pomocného slovesa haben nebo sein v préteritu + příčestí minulé.  U sloves sein, haben a werden se převážně používá préteritum. Např.:  Ich hatte gekauft. - Koupil jsem.  Ich war gekommen. - Přišel jsem.

6 Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoli další využití podléhá autorskému zákonu. Česko – německý, německo – český slovník, Nakladatelství Olomouc, kolektiv autorů, vydáno v roce 1997, ISBN 80-7182-008-3


Stáhnout ppt "Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google