Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM: VY_32_INOVACE_ : XIV/VIII _2_9_Med a jiná sladidla Šablona číslo: XIV/VIII Sada číslo: 2 Pořadové číslo DUM: 9 Autor: Ing. Lenka Nováková, Ing, Miluše Janišová
2
Anotace Materiál seznamuje žáky s problematikou , složení, výroby a obchodního sortimentu medu. Dále seznamuje žáky s druhy a použitím náhražek cukru. Autor Ing. Lenka Nováková Klíčová slova Med, mateří kašička, pyl, jed, včela, propolis Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Střední odborné vzdělávání Tematická oblast Zbožíznalství
3
Med a jiná sladidla
4
Med Je včelí produkt, který se skládá ze směsi monosacharidů (glukózy a fruktózy)
5
Složení medu: 40% fruktóza 30% glukóza 1-10% sacharóza 10-20% voda
1% bílkovina 1% minerální látky (Mn, Fe, K, Cu, F, Ca, Na, Mg), přírodní barviva, aromatické látky, vitaminy, vitaminy ( B, PP, C, A, K), aromatické kyseliny Složení medu je proměnlivé!
6
Další produkty včel dělíme na:
Suroviny, které včela získává sběrem a obohacuje je: med, propolis, pyl Čistý včelí produkty: vosk, jed, mateří kašička
7
Výroba medu Med vyrábí včela z: a) Nektaru -květinový
b) Medovice - lesní (medovicový)
8
Získávání medu Odstředění Lisování Ohříváním a lisováním
(nejčastěji - odstředivka) Lisování (vymačkání rozdrolených pláství bez použití tepla) Ohříváním a lisováním (nízké teploty, med se scelí, sbírá se pěna, filtruje se a plní do obalů)
9
Druhy medu Podle způsobu získávání: 1. odstředěný med 2. Lisovaný med 3. Tekutý med (zahříváním a lisováním) 4. Voštinový med (do prodeje med a plástve) Podle původu: 1. květinový med – rychleji krystalizuje, lépe stravitelný, obsahuje pyl – povzbudivé účinky 2. medovicový med (lesní) – déle tekutý, více minerálních látek, tmavý –barvivo v mize dřevin
10
Obchodní sortiment medu
1. Včelí med 2. Včelí med s propolisem 3. Včelí med s mateří kašičkou 4. Včelí med pastovaný 5. Včelí med ochucený 6. Včelí med ovocem Použití: Výroba perníku, cukrovinek, slazení, medovina
11
Vady medu: Cizí pachy a příchutě Kvasící a zkysaný Mechanické nečistoty Pěna na povrchu Karamelová, nahořklá škrobová chuť Skladování: Optimální teplota 15°C RV 75% Dobře uzavřený obal, přítmí Med s mateří kašičkou do 8°C Rady zákazníkům: Krystalizace není na závadu, nad 45°C se snižuje hodnota medu a vzniká škodlivá látka - hydroximethylfurfural
12
Náhražky cukru - sacharidická sladidla
Obsahuji tolik energie jako cukr Nezatěžují látkovou přeměnu diabetiků (nepotřebují inzulin) Druhy náhražek cukru: Sorbit – poloviční sladivost energie stejná, projímavé účinky nad 20g denně Fruktóza – stejná sladivost jako cukr nehodí se na pečení Sorbóza – meziprodukt při výrobě kyseliny askorbové Xylit – cukr získaný ze dřeva, stejně sladký jako cukr Mannit – projímavý účinek výrova žvýkaček
13
Umělá sladidla – nesacharidická sladidla
Nemají výživovou hodnotu Mají vyšší sladící schopnost Nemají energetickou hodnotu Druhy náhražek cukru: Sacharin, Cyklamát - 300x sladší než cukr Aspartam - 200x sladší než cukr, při vaření se ničí Acesulfam K - 200x sladší než cukr hodí se na pečení Kandisin - sladký bez příchutí, odolný při vyšších teplotách
14
Obchodní formy umělých sladidel
Tablety Tekutá sladidla – na pečení Sypká sladidla – do nápojů Výhody umělých sladidel: Všechna jsou bez energetická Nepoškozují zuby Pro diabetiky téměř nenahraditelná Použití při dietách
15
Zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Nováková Peter Anderle, Helmuth Schwarz, Zbožíznalství, vydání 2: Nakladatelství SNTL Praha
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.