Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilVladimíra Bílková
1
Zpracování bioproduktů
2
Předpisy IFOAM, EU zpracování bioproduktů má být co nejšetrnější zachování kvality a neporušenosti produktu minimalizace výskytu škůdců a chorob Přednostní využívání mechanických, fyzikálních a biologických procesů zpracování Maximálně omezené užití přídavných a pomocných látek
3
Předpisy IFOAM, EU 100 % složek s certifikovaným ekologickým původem Regulace škodlivých činitelů prevencí (hygiena, čistota) a šetrnými a fyzikálními postupy Procesy mají být časově a prostorově oddělené od konvenčních a důsledně identifikované
4
Předpisy IFOAM, EU Regionální či národní certifikační programy musí: – vyhlásit pokyny pro prevenci a kontrolu kontaminujících látek a povolené postupy a prostředky pro zpracování, čištění, desinfekci a dekontaminaci. –zpracovat seznamy povolených pomocných a přídatných látek a seznamy omezení, které budou brát ohled na zachování nutriční hodnoty.
5
Povolené zpracovatelské postupy mechanické zpracování (mletí, drcení, stloukání) tepelné zpracování (odpařování, sušení, pečení, pasterace, sterilace) uzení bez použití chemikálií lisování filtrace a čiření chlazení a mrazení homogenizace
6
Povolené zpracovatelské postupy extruze fermentace sýření emulgace extrakce parou, alkoholem destilace
7
Zakázané operace, nepatřící k přirozeným postupům výměna kationtů a aniontů bělení nakládání s používáním chemikálií působení hormonů hydrogenace
8
Zakázané operace, nepatřící k přirozeným postupům uzení s použitím chemikálií zjemňování s použitím chemikálií ozařování a mikrovlnný ohřev přidávání přídatných látek a sladidel syntetického původu a oxidu siřičitého s výjimkou ošetřování vína.
9
Zásady zpracování bioprodukce prostorové nebo časové oddělení provozů pro zpracování bioprodukce od provozů konvenčních ochrana bioproduktů před kontaminací k výrobě biopotravin je možné kromě bioproduktů použít i přídatné látky, pomocné látky a suroviny zemědělského původu nepocházející z ekologického zemědělství nebo z přechodného období v množství, které nesmí přesáhnout 30 % hmotnosti v sušině.
10
Kontrolní systém – sledované faktory původ, vlastnosti a množství bioproduktů, surovin, přídatných látek a pomocných látek, které byly dodány do výrobní jednotky vlastnosti a množství produktů, které opustily výrobní jednotku všechny informace, které mohou být vyžadovány pro účely důkladné kontroly výrobních operací (údaje o původu, vlastnostech a množství přísad a přídatných látek, o výrobních zařízeních, o složení výrobků)
11
Skladování bioproduktů odděleně od konvenčních pravidelné čištění a udržování v čistotě pravidelná kontrola zamezení absorbce zpracované hmoty zařízeními přicházejícími do styku s biopotravinou
12
Povolené materiály pro strojní technologii a obaly nerezavějící ocel porcelán sklo keramika, dřevo (vyjma pro živočišné produkty v přímém kontaktu s ním) papír nepropustný pro tuky (pergamen) polyetylenové a polypropylenové folie papír (karton) celofán
13
Povolené prostředky k asanaci a čištění výrobních zařízení a skladů pára oxid uhličitý dusík chlornan hydroxid sodný kyselina dusičná uhličitan sodný pasti feromony a optické lapače chlazení germicidní lampy
14
Zásady ošetřování a manipulace Vedení přesných záznamů o dezinfekci, dezinsekci, o fumigačních zásazích a o čištění při změně charakteru výroby Přeprava pouze v uzavřených obalech či kontejnerech,vyjma ovoce a zeleniny Opatření obalů štítkem se jménem a bydlištěm, obchodním jménem a sídlem a označením bioprodukt Uzavření obalu se nepožaduje při přepravě mezi dvěma ekologickými podnikateli, výrobcem biopotravin a distributorem (bioprodukt je provázen kopií osvědčení o původu bioproduktu).
15
Zpracování bioprodukce Přerušena tradice malých hospodářství s vlastními zpracovatelskými kapacitami a prodejem ze dvora Převládá prodej zpracovatelům
16
Zpracování bioprodukce – problematické body Zpracovatelské kapacity limitují rozvoj trhu s bioprodukty Malý objem trhu biopotravin Nejistý odbyt Technické problémy Přísné veterinární a zoohygienické předpisy Velký podíl výdajů za potraviny v rozpočtu průměrné rodiny
17
Podíl produkce uplatněné na trhu jako bioprodukt
18
Obrat na trhu biopotravin v tis. Kč
20
Vývoj EZ Podpora a rozšíření EZ v blízkosti velkých měst (aglomerací) a orientace na produkci tržních plodin, ovoce a zeleniny Zakládání odbytových družstev využívajících střední zpracovatelské kapacity a rozvíjejících všechny formy odbytu od přímého prodeje až po vazbu na obchodní řetězce
21
Vývoj EZ Zlepšení informovanosti zemědělců a spotřebitelů, zajištění dostatečného výzkumu pro EZ a jeho transfer všemi dostupnými prostředky k uživatelům
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.