Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilOndřej Esterka
1
Projekt CZ.1.07/1.1.38/01.0015 Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY
2
Modul M6 Modernizace výukových metod při výuce odborných předmětů a odborného výcviku autor Mgr. Martina Šuráňová
3
Výukový materiál pro 2. ročník, Odborný výcvik
4
Sommeliér je gastronomický odborník Univerzální odborník ovládající nakupování vína s uměním uchovávání vína Dovede udržovat archív Ovládá gastronomii a současné trendy; ve spojení s kuchařem dokáže sestavit pořadí pokrmů a nápojů Kromě vína se orientuje v současné nápojové gastronomii Má základní znalosti o doutnících a kávách Ovládá komunikaci a prodejní dovednosti Vytváří příjemné prostředí, je dobrým společníkem.
5
Je přelití vína z láhve do karafy Aby bylo víno odděleno od usazeniny (depotu) na dně láhve – zralá ročníková vína Aby se víno provzdušnilo a tím se rozvinulo v chuti i vůni Dekantujeme hlavně červená vína, ale dekantace prospěje i vínu bílému
6
Víno opatrně vyjmeme z regálu a ve vodorovné poloze umístíme do dekantačního košíčku V dekantačním košíčku víno prezentujeme Po odříznutí kapsle očistíme hrdlo příručníkem Při otevírání dáváme pozor, aby víno pod tlakem nevystříklo Košík umístíme k okraji stolu Vytaženým korkem očistíme hrdlo láhve a dáme jej ke kontrole hostu
7
Sommeliér si malé množství vína naleje do skleničky a přivoní Přeleje do karafy a krouživým pohybem karafy ji tzv. zavíní Přeleje zpátky do skleničky a přeléváním z jedné do druhé skleničky také zavíní Ze skleničky, která je navíc nakonec ochutná a řekne hostu, že je víno v pořádku
8
Sommeliér zapálí svíčku V pravé ruce dekantační košíček, v levé karafu přelévá víno nad plamenem svíčky Během dekantace kontroluje v zúžené části láhve kvalitu, aby se depot nedostal do karafy Naleje degustační porci hostiteli Po odsouhlasení nalévá ostatním hostům podle společenské přednosti hostů
9
Postup při servisu šumivého vína je obdobný jako u vína tichého Objednávka Prezentace Otevření Degustace Nalévání dolévání
10
Podáváme v chladiči na víno naplněném ledem a vodou
11
Odstraníme alobal z hrdla láhve Odstraníme drátěný košíček – agrafu Od této chvíle držíme palec levé ruky shora na korku Láhev nakloníme v úhlu 45 ⁰ od hostů Prsty levé ruky pevně obejmeme korek a pravou rukou otáčíme lahví Tlak v láhvi sám vysune korek ven, udržíme ho v ruce Efekt vystřelení korku použijeme pouze při zvláštních příležitostech
12
Degustace se zpravidla neprovádí Zeptáme se hostitele jestli bude degustovat Naléváme do sklenic na dvakrát Víno šumí
13
DVOŘÁK, I. Sommelier povolání budoucnosti. Praha:2001. ISBN 80-903019-1-6 MATHÉ I., ŠPAČEK L. Etiketa. Praha: BB/art s.r.o, 2005. ISBN 80-7341-564 SALAČ, G. Stolničení. Praha:Fortuna, 1996. ISBN 80-7168-333-7 ŠEVČÍK L., DVOŘÁK I. Sommelierství-umění podávat víno hledání pravdy o víně. Praha:2002. ISBN 80-247-0188-X
14
Vinařská oblast Morava/Vína z Moravy, vína z Čech [online ] dostupný na http://www.wineofczechrepublic.cz/2-1-vinarska- oblast-morava-cz.html
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.