Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Autor: Mgr. Petra Zdráhalová
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. PČ_026_Závěs ze špejlí Autor: Mgr. Petra Zdráhalová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace
2
Anotace: Digitální učební materiál je určen pro názornou výrobu závěsu ze špejlí prostřednictvím fotografií, seznamuje s výrobou a využitím špejlí Materiál rozvíjí dětskou jemnou motoriku, tvořivost, trpělivost a zručnost při práci s háčkem na háčkování Je určen pro předmět Pracovní činnosti a 5.ročník
3
V lese to začalo…
4
Výroba špejlí je poměrně časově náročný výrobní proces.
Na výrobu špejlí se používá nejvíce lipové dřevo (špejle mohou být i bukové,nebo březové), které musí být zdravé, bez napadení hmyzem, hniloby a suků. Postup výroby: 1. Lipové dřevo určené na špejle se rozřeže na špalky o délce 1 m. 2. Špalky se buď klínem a kalačem, nebo moderně štípačkou naštípají a dají přírodně sušit. 3. Nejdříve po 1 roce se může částečně suché 1 m dřevo nařezat na 3 díly, které jsou delší než délka špejlí. 4. Nyní se jednotlivé špalky upnou buď na ponk a strouhají se špejle speciálním hoblíkem ručně, nebo do speciálního jednoúčelového špejlařského stroje. 5. Nastrouhané špejle se nabalí po 100 kusech, zkrátí se na přesnou míru, dosuší se a dodají výrobcům uzenin i šikovným modelářům. Jak se vyrábí špejle?
5
Závěs ze špejlí Velmi pěknou dekoraci nebo i praktickou věc do kuchyně – prostírání, podložka pod hrnec aj. si můžeme vyrobit jednoduchým způsobem ze špejlí. Budeme jich potřebovat kolem sta kusů, k tomu šikovné prsty a hodně trpělivosti, ale ve chvíli, kdy přijdeme „Jak na to?“, nám půjde práce od ruky, závěsu bude přibývat a naší radosti také. Je třeba být pečlivý a pomoc dospělého bude rovněž potřeba. Výrobek můžeme použít i jako dárek.
6
1. Připravíme si: Zhruba 100 ks špejlí, tenký provázek nebo pevnou nit, háček na háčkování, nůžky, temperové barvy, štětec a kelímek na vodu.
7
2. Příprava liščí smyčky:
Vezmeme si do ruky jednu špejli, odstřihneme provázek asi 50 cm dlouhý, uděláme očko, na jednom konci ponecháme asi 20 cm (na pozdější zavěšení), druhý delší konec použijeme na háčkování – přidělávání jednotlivých špejlí k sobě.
8
3. Liščí smyčka Očko protáhneme oběma volnými konci provázku , vznikne nám tzv. liščí smyčka, základ dalšího háčkování
9
4. Háčkování: Háček protáhneme podle fotografie jednou stranou liščí smyčky, v pravé ruce držíme háček, na levou si navineme delší konec provázku…
10
5. Přidávání špejlí ...mezi palec a ukazováček, vždy za háček, vložíme špejli a provázek pomocí háčku protáhneme očkem, tím se druhá špejle přichytí k první.
11
6. Háčkujeme a háčkujeme…
Tímto způsobem pokračuje stále dál. Špejlí přidáváme tolik, jak velký závěs chceme mít, dojde-li nám provázek, navážeme a pokračujeme. Ukončíme vytažením háčku a vzniklé očko protáhneme provázkem.
12
7. Háčkujeme druhou stranu
Na druhé straně závěsu začneme opět liščí smyčkou a stejným způsobem k sobě přiháčkujeme všechny špejle. Na konci vyvlékneme háček a zbylý provázek protáhneme očkem – tím je práce ukončena a nebude se nám párat.
13
8. Malování a zavěšení Na závěs namalujeme hustými temperovými barvami obrázek podle své fantazie a budoucímu umístění, dva delší konce svážeme a použijeme na zavěšení.
14
9. Galerie nápadů: Obrázky zavěsíme, podélné obrázky můžeme přivázat provázkem na hřebíčky do čtyř rohů. Výrobek lze použít i jako prostírku nebo podložku do kuchyně..
15
A další využití špejlí….
A další využití špejlí….
16
Třeba domeček na stromě…
Třeba domeček na stromě…
17
nebo malé město.
18
Různé vánoční dekorace…
19
Také draci ze špejlí…
20
Použité zdroje: Fotografie prací vlastní
KOCIÁNOVÁ, Lucie a kol. Praktické činnosti. Praha: Fortuna, 1997, ISBN PKO. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: r/File:Las_Piwnicki_struga.jpg lipove.html Klipart - Microsoft
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.