Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.
červen VY_32_INOVACE_TOS_080312 CHARMANT Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
2
metoda transvazální (transfer), metoda tradičního kvašení v láhvi.
Při výrobě šumivých vín rozlišujeme tři technologické procesy: Metoda Charmatova, metoda transvazální (transfer), metoda tradičního kvašení v láhvi.
3
Použitá metoda nemá vliv pouze na kvalitu, ale také na délku výrobního postupu.
obr. 1
4
Metoda Charmatova Tato metoda získala jméno po francouzském vědci Eugenu Charmatovi. Jakkoli zní její název romanticky, neskrývá se za tímto pojmem nic jiného než průmyslová výroba vína v tancích z ušlechtilé ocele. Pomocí zmíněné metody lze produkovat jednoduchá šumivá vína a jakostní šumivá vína.
5
Kupážní a tirážní likér se nacházejí v tanku spolu s přibližně litry vína, které je vystaveno tlaku o hodnotě až 6 barů. Směs zraje na kvasinkách, které se pomalu usazují na dně tanku 30 až 60 dní.
6
Míchací zařízení je pravidelně rozviřuje, aby se z nich uvolnily látky ovlivňující chuť vína. Po maximálně dvou měsících se již šumivé víno stočí do jiné nádoby a zároveň se přefiltruje.
7
Víno se přitom musí zchladit pod bod mrazu, protože jinak by silně pěnilo. Následně přidá sklepmistr do šumivého vína expediční likér a šumivé víno se stočí do láhví.
8
Ty se následně opatří zátkou z přírodního nebo umělého korku a zajistí se drátěným košíčkem. Doba od počátku kvašení do vyrobení hotového vína tedy činí pouhých šest měsíců.
9
obr. 2
10
Použitá literatura PEHLE, Tobias a Ulrike EHRLACHER. Šumivá vína: šampaňské. 1. vyd. Čestlice: Rebo, 2008, 295 s. Lexikon. ISBN
11
Citace zdrojů obr. 1: Champagne Fresne Ducret Villedommange. [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 2: PEHLE, Tobias a Ulrike EHRLACHER. Šumivá vína: šampaňské. 1. vyd. Čestlice: Rebo, 2008, 295 s. Lexikon. ISBN
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.