Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Word – hromadná korespondence Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Word – hromadná korespondence Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr."— Transkript prezentace:

1 Word – hromadná korespondence Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0445 /1 AutorPaedDr. Pavel Kovář Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Mn-IKT/1-VT-1/10 Název DUMWord – hromadná korespondence Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP63-41-M/01 Obor vzděláváníManagement hotelových a turistických služeb Vyučovací předmětInformační a komunikační technologie Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem; náplň použití hromadné korespondence ve Wordu Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slovaHromadná korespondence, databáze adres Datum20.10. 2012

3 Word – hromadná korespondence Náplň výuky : Učitel před probíráním nosného tématu hodiny položí motivační otázku – co si žák představuje pod pojmem „hromadná korespondence“ ? metodou brain-storming moderovanou vyučujícím se žáci pokusí tento pojem definovat. Vlastní práce žáků - žáci s pomocí učitele sestaví hlavní dokument a k němu vytvoří databázi fiktivních adresátů, s nimiž na závěr hodiny provedou sloučení s hlavním dokumentem a následné vytisknutí. - doporučuji, aby žáci byli vedeni výkladem učitele, samostatnou činnost je vhodné uplatnit, až žák problematiku tvorby hromadné korespondence ovládá. Žáci mohou pracovat i ve skupinkách (Učitel zde připouští pracovní ruch radících se a diskutujících dětí) Zpětnou vazbu při práci poskytuje tento DUM

4 Prostředí editoru MS-Word s textem určeným k hromadné korespondenci místo pro adresy příjemců letáku Tento neosobní dopis bude nyní elektronicky zpracován tak, aby byl při tisku opatřen proměnnou adresou aktuálního adresáta a osobními osloveními, která u adresáta vyvolají iluzi, že text je určen výhradně jemu, přestože se jedná o obecná sdělení. Je to marketingový tah řady prodejců, tzv. přímý marketing formou nevyžádané nabídky. Ukažme si tedy, jak může podobný dokument vzniknout.

5 Otevřeme v nabídkové liště kartu Korespondence, následně položku Vybrat příjemce a poté aktivujeme Zadat nový seznam – vše je patrno z vyobrazení Dalším krokem uživatele je Vlastní nastavení sloupců, protože v nastavené nabídce je řada položek, které nejsou ke splnění našeho úkolu potřebné. Dalším nastavením a odebíráním či přejmenováváním jednotlivých položek v rodící se databázi adresátů můžeme předcházející soubor položek výrazně změnit.

6 Abychom se mohli lépe uplatnit, můžeme (nadsázka) se pokusit našemu zákazníkovi i zalichotit. Položku Oslovení tedy doplňme i o položku Lichotka.

7 Námi upravená a vyplněná databáze může vypadat kupříkladu takto: Jakmile databázi ukončíme – a to kliknutím na tlačítko OK, nabídne se uživateli okno umožňující udělení názvu databáze (v našem případě (ZDROJ) a přidělení jejího místa na disku. Nyní je MS-WORD připraven z databáze číst, bude-li vhodně využita ve stávajícím textu. POZOR! – Tlačítko OK ukončuje celou databázi – na nový řádek tabulky přecházíme tabulátorem

8 Z obrázku je patrné, že pomocí rozvinutí nabídky Korespondence a v položce Vložit slučovací pole můžeme ze založené databáze umísťovat do našeho dokumentu jednotlivé textové řetězce.

9 Přes aktivaci nástroje Náhled výsledků můžeme vidět výsledek sloučení našeho textu s utvořenou databází jmen, oslovení a adres. Vytiskneme-li nyní daný dokument, obdržíme všechny jeho varianty určené jednotlivým zákazníkům uvedeným v námi vytvořené databázi.

10 1.Co je hromadná korespondence? 2.Popiš postup sloučení databáze adres s hlavním dokumentem. 3.Je počet adresátů při použití služby hromadné korespondence nějak omezen? 4.Jsou na internetu dostupné informace o této možnosti textového editoru? Vyhledej je a porovnej s obsahem tohoto učebního textu. Kontrolní otázky:

11 Sejmuté obrazovky MS-Office 2010 Seznam obrázků:

12 Seznam použité literatury:


Stáhnout ppt "Word – hromadná korespondence Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr."

Podobné prezentace


Reklamy Google