Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _."— Transkript prezentace:

1 1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.12. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Výchova k občanství Název: Občanství Evropské unie Autor: Ivana Skalická Stručná anotace: Prezentace seznamuje žáky s právy a povinnostmi euroobčana a připravuje je na možnost tato práva v budoucnosti aktivně využívat. Metodické zhodnocení: Žáci si doplnili poznatky získané v RPZ v 8.ročníku a diskutovali o svých možnostech cestovat, studovat i pracovat v rámci EU. Využito VkO 9.B 18.10.2011 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ivana Skalická

2 Občanství Evropské unie VkO 9 2

3 3 Květen 2004 - vstup ČR do EU Občan členské země EU je zároveň občanem EU Každá země EU nabízí euroobčanům své možnosti: cestovat studovat pracovat podnikat dočasný pobyt… Občané EU mají stejná práva a povinnosti, ať žijí v kterékoli zemi EU.

4 4 Práva občana EU a) základní lidská práva - svoboda projevu - svoboda vyznání a náboženství... b) politická - svoboda shromažďování - svoboda sdružovat se v politických stranách - účastnit se rozhodování - volit... c) sociální - právo na zabezpečení v nouzi, rodičovství, stáří...

5 5 Povinnosti občana EU - respektovat zákony států EU - dodržovat mezinárodní právo - zodpovědnost k ostatním -ochrana bezpečnosti a míru Občanství EU doplňuje občanství členského státu

6 6 Otázky a úkoly 1.Zopakuj si aspoň 7 členských zemí EU. 2.Odkdy je ČR členem EU? 3.Jaké výhody pro mne má eurobčanství? 4.Jaká práva má euoroobčan? 5.Jaké povinnosti má euroobčan? 6.Je prvotní (základní) občanství ČR, nebo euroobčanství? 7.Existuje nějaký jednotný doklad euroobčanství?

7 7 Řešení 1.Zopakuj si aspoň 7 členských zemí EU. Např. Belgie, Dánsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Kypr, Německo, Portugalsko, Španělsko, Řecko… 2.Odkdy je ČR členem EU? Od května 2004 3.Jaké výhody pro mne má eurobčanství? viz snímek 3 4.Jaká práva má euoroobčan? viz snímek 4 5.Jaké povinnosti má euroobčan? viz snímek 5 6.Je prvotní (základní) občanství ČR, nebo euroobčanství? Prvotní je občanství ČR, euroobčanství ho jen doplňuje. 7.Existuje nějaký jednotný doklad euroobčanství? Ne, je uvedeno v cestovním pasu členských zemí EU.

8 Zdroje JANOŠKOVÁ, Dagmar, ONDRÁČKOVÁ, Monika, ČÁBALOVÁ, Dagmar, MARKOVÁ, Hana, ŠEBKOVÁ Jitka. Občanská výchova 9. učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1.vyd. Plzeň: Nakladatelství Fraus, 2006. ISBN 80-7238-528-3, s. 14 – 15. Klipart MS Office 8


Stáhnout ppt "1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _."

Podobné prezentace


Reklamy Google