Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Výroba piva
2
Základní suroviny pro výrobu piva
voda, slad a chmel voda je tělo, slad je duše a chmel koření piva
3
Rozdělení výroby A, Výroba sladu ve sladovně
- příjem sladovnického ječmene - čištění a třídění pomocí proudění vzduchu - skladování – na sýpkách a silech
4
máčení – v náduvnících, zvyšování vlhkosti zp.klíčení klíčení – probíhá na humnech, ve vrstvě 7-15 cm, 4dny hvozdění (sušení) - probíhá na hvozdech -> odkličování (kvalitní krmivo pro HZ) skladování -> expedice – slad se skladuje v silech několik týdnů, než se může expedovat (volně ložený nebo v pytlích kg)
5
B, Výroba piva mletí sladu – probíhá ve šrotovníku těsně před vařením piva vaření piva – probíhá ve varně, slad se vaří ve vodě, vznikne sladina, poté se povaří sladina s chmelem a vzniká mladina hlavní kvašení – mladina + pivovarské kvasnice, probíhá ve spilkách po dobu 7-10 dní při teplotě 5-12st. C – vzniká mladé pivo
6
Zrání piva – probíhá v ležáckém sklepě v uzavřených tancích při teplotě 1-2st.C, cca 1 měsíc
Filtrace – oddělí zbytky kvasnic Stáčení a balení – pivo se stáčí a balí do 0,5l lahví a KEG sudů o objemu 20, 30 a 50 l Expedice
7
Děkuji za pozornost
8
Zdroje: http://www.uricharda.eu/img/pages/chmel2.jpg
9
Prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.08/01.0025
Podpora realizace počítačového zaměření ŠVP ZŠ Valašská Bystřice. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I N V E S T I C E D O R O Z V OJ E V Z D Ě L Á V Á N Í
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.