Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilMagdaléna Urbanová
1
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada: VY_32_INOVACE_Te3.47 Zpracování ryb - kapr Vytvořeno:06. 05. 2013 Ověřeno: 03.12.2013 Třída:Řu 3, PV 3
2
Zpracování ryb Vzdělávací oblast:Zpracování masa Předmět:Technologie Ročník:3. ročník Autor:Mgr. Sedláčková Pavla Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:odborný časopis „Rybářství “ Klíčová slova:nákup, prodej, zpracování Anotace:Materiál je určen pro výuku v odborném předmětu technologie a zpracování masa rybího.
3
Zpracování ryby v obrázcích
4
Úvod S laskavým svolením autora následujících fotografií, pana Juraje Dioszegiho, vztahujících se k receptu na polévku“ halászlé“, se můžete podrobně seznámit s postupem při kuchyňském zpracování ryb.halászlé
5
Odstraňování šupin z kapra oříznutím tzv. kapes začínám. ostrým nožem od ocasu.
6
Výroba filet Filetovací nůž opatrně vpíchnu pod šupiny – ne pod kůži – ale mezi šupiny a kůži.
7
Odstranění kůže a šupin Dokončím řez a pokračuji dál.
8
Pokračování opracování povrchu Všechno odříznu a vyhodím.
9
Opracování porchu A půlka je hotová. Udělám druhou půlku a zbytek šupin (z břicha a hlavy) odstraním klasickým způsobem.
10
kuchání Při kuchání nůž vedu řitním otvorem, ne příliš hluboko do břišní dutiny! Provedu řez, abych se dostal do břišní dutiny.
11
Pohled do břišní dutiny S citem rozevřu břišní dutinu.
12
Vnitřnosti kapra podeberu a vyjmu vnitřnosti, které zpracuji po naporcování kapra a hlavy
13
Odstranění hlavy Uříznu hlavu, kterou později zpracuji.
14
Porcování Porcování těla začínám u hřbetu podél hřbetní ploutve.
15
Práce v hřbetu V půlce řezu nůž otočím kolmo k tělu a trefuji se mezi žebra.
16
Půlení kapra Řez vedu kolmo k tělu až k ocasu.
17
Pohled na půlení Ze 3/4 jsem maso odřízl a vypadá to následovně.
18
Dokončení řezu Řez dokončím na druhou stranu.
19
Ledvina kapra A půlka je oddělená. Tmavý pruh kolem páteře je ledvina (krevnatá), která se velmi rychle kazí – důkladně vyškrabu a vytřu vlhkým hadříkem.
20
Odstranění hřbetní ploutve Vpich nože pod hřbetní ploutev a jedním tahem ji uříznu.
21
Dokončení řezu Řez dokončím a hřbetní ploutev použiji k přípravě základního vývaru.
22
Čisté půlky Druhá půlka. Páteř včetně ocasu rovněž dám do základního vývaru.
23
Oddělení břišní ploutve Uříznu břišní ploutev i s příslušnou kostí, opět půjde do vývaru.
24
Porcování Na řezy – filety.
25
Hlava – v kroužku jsem naznačil místo, kde budeme hledat drtící destičku.
26
Odstranění žáber Hlavu rozříznu – takto se lehce dostanu k odstranění žáber.
27
Žábry Žábry důkladně odstraním (jsou jasně červené barvy).
28
Pohled do dutiny ústní V kroužku drtící destička.
29
Otevření drtící destičky Menším nožem (s tvrdší čepelí) se dostanu pod drtící destičku.
30
Pohled na vnitřnosti Vnitřnosti: červeně – mlíčí zeleně – plynový měchýř bíle – žluč
31
Vn Vnitřnosti kapra Žluč opatrně vyoperuji z objetí jater a vyhodím. Játra použiji do polévky
32
Otázky a odpovědi 1.Odkud se začínají odstraňovat šupiny? Od ocasu. 2. Kde je uložena žluč u kapra? V játrech v dutině břišní, špatně se vyndává, ale i hledá. 3. K čemu slouží žábry a proč se vyndávají z hlavy? K dýchání, vývar by byl hořký.
33
Použité zdroje http://manek.ex-bloguje.cz/439337-zpracovani-ryby-v-obrazcich.php Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.