Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada: VY_32_INOVACE_Te3.47 Zpracování ryb - kapr Vytvořeno:06. 05. 2013 Ověřeno: 03.12.2013 Třída:Řu 3, PV 3

2 Zpracování ryb Vzdělávací oblast:Zpracování masa Předmět:Technologie Ročník:3. ročník Autor:Mgr. Sedláčková Pavla Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:odborný časopis „Rybářství “ Klíčová slova:nákup, prodej, zpracování Anotace:Materiál je určen pro výuku v odborném předmětu technologie a zpracování masa rybího.

3 Zpracování ryby v obrázcích

4 Úvod S laskavým svolením autora následujících fotografií, pana Juraje Dioszegiho, vztahujících se k receptu na polévku“ halászlé“, se můžete podrobně seznámit s postupem při kuchyňském zpracování ryb.halászlé

5 Odstraňování šupin z kapra oříznutím tzv. kapes začínám. ostrým nožem od ocasu.

6 Výroba filet Filetovací nůž opatrně vpíchnu pod šupiny – ne pod kůži – ale mezi šupiny a kůži.

7 Odstranění kůže a šupin Dokončím řez a pokračuji dál.

8 Pokračování opracování povrchu Všechno odříznu a vyhodím.

9 Opracování porchu A půlka je hotová. Udělám druhou půlku a zbytek šupin (z břicha a hlavy) odstraním klasickým způsobem.

10 kuchání Při kuchání nůž vedu řitním otvorem, ne příliš hluboko do břišní dutiny! Provedu řez, abych se dostal do břišní dutiny.

11 Pohled do břišní dutiny S citem rozevřu břišní dutinu.

12 Vnitřnosti kapra podeberu a vyjmu vnitřnosti, které zpracuji po naporcování kapra a hlavy

13 Odstranění hlavy Uříznu hlavu, kterou později zpracuji.

14 Porcování Porcování těla začínám u hřbetu podél hřbetní ploutve.

15 Práce v hřbetu V půlce řezu nůž otočím kolmo k tělu a trefuji se mezi žebra.

16 Půlení kapra Řez vedu kolmo k tělu až k ocasu.

17 Pohled na půlení Ze 3/4 jsem maso odřízl a vypadá to následovně.

18 Dokončení řezu Řez dokončím na druhou stranu.

19 Ledvina kapra A půlka je oddělená. Tmavý pruh kolem páteře je ledvina (krevnatá), která se velmi rychle kazí – důkladně vyškrabu a vytřu vlhkým hadříkem.

20 Odstranění hřbetní ploutve Vpich nože pod hřbetní ploutev a jedním tahem ji uříznu.

21 Dokončení řezu Řez dokončím a hřbetní ploutev použiji k přípravě základního vývaru.

22 Čisté půlky Druhá půlka. Páteř včetně ocasu rovněž dám do základního vývaru.

23 Oddělení břišní ploutve Uříznu břišní ploutev i s příslušnou kostí, opět půjde do vývaru.

24 Porcování Na řezy – filety.

25 Hlava – v kroužku jsem naznačil místo, kde budeme hledat drtící destičku.

26 Odstranění žáber Hlavu rozříznu – takto se lehce dostanu k odstranění žáber.

27 Žábry Žábry důkladně odstraním (jsou jasně červené barvy).

28 Pohled do dutiny ústní V kroužku drtící destička.

29 Otevření drtící destičky Menším nožem (s tvrdší čepelí) se dostanu pod drtící destičku.

30 Pohled na vnitřnosti Vnitřnosti: červeně – mlíčí zeleně – plynový měchýř bíle – žluč

31 Vn Vnitřnosti kapra Žluč opatrně vyoperuji z objetí jater a vyhodím. Játra použiji do polévky

32 Otázky a odpovědi 1.Odkud se začínají odstraňovat šupiny? Od ocasu. 2. Kde je uložena žluč u kapra? V játrech v dutině břišní, špatně se vyndává, ale i hledá. 3. K čemu slouží žábry a proč se vyndávají z hlavy? K dýchání, vývar by byl hořký.

33 Použité zdroje http://manek.ex-bloguje.cz/439337-zpracovani-ryby-v-obrazcich.php Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google