Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilValerie Horáčková
1
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:17.11.2012 Ročník (obor):KČ 2. 65-51-H/01 Kuchař - číšník Tematická oblast:Vepřové maso vařené Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění učiva technologických postupů vepřového masa vařeného Šablona číslo materiálu: III/2-21 III/2- 21-13
2
www.commons wikipedia. org
3
je technologická úprava pokrmů, při které na surovinu působí horká tekutina (voda, mléko, víno) při teplotě 100 °C v uzavřené nádobě surovina je zcela ponořena v tekutině Příloha strana46 Technologie příprava pokrmů I. Nakladatelství Merkur, 1983,1994 ISBN 80-7032-482-1
4
Používáme: hlavu lalok nožičky bůček kolena: přední, zadní www.commons wikipedia. org
5
Předběžná úprava: Bourání – dělení jatečných kusů Vykosťování Odblanění Omytí pod tekoucí vodou Hlavu i kolena je nutno v předběžné přípravě důkladně očistit, opálit a omýt.
6
předběžně upravené maso vkládáme vždy do vařící osolené vody s cibulí, celým pepřem a vaříme pomalu táhnutím do měkka. podle dalšího použití vývaru přidáme kořenovou zeleninu: Ovarová polévka Vývar z masa můžeme použít na přípravu bílých polévek, podlévání a zalévání dušených a pečených pokrmů. www.commons wikipedia. org
7
Podávání vařené maso: teplý, studený předkrm podává se jako: OVAR s křenem a hořčicí, ster. okurkou, chléb (usnadňují stravitelnost tučného masa). Pokrmy : Ovarová hlava, Ovarové koleno www.commons wikipedia. org
8
Vepřová ovarová hlava hlavu důkladně očistíme, opláchneme, vložíme do vařící vody, osolíme, přidáme pepř, rozkrájenou cibulí a dáme vařit do měkka. Poté hlavu vyjmeme a vykostíme. Porcujeme tak, aby každá porce obsahovala stejné kousky masa. Vepřové ovarové koleno kolena důkladně očistíme, opálíme, opláchneme, vložíme do vařící vody, osolíme, přidáme pepř, rozkrájenou cibulí a dáme vařit do měkka. Poté kolena vyjmeme a vykostíme. Porcujeme před expedicí přes vlákna.
9
www. commons wikimedia.org. Technologie příprava pokrmů II. Nakladatelství Merkur, 1984,1994 ISBN 80-7032- 302-7 Technologie příprava pokrmů 2. Nakladatelství Fortuna, 1999,2006 ISBN 978-80- 7168-952-2 Receptury teplých pokrmů Nakladatelství Merkur, 1991,1705 ISBN 80-7032-588-7
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.