Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilMarian Beránek
1
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:2.12.2012 Ročník (obor):KČ 2. 65-51-H/01 Kuchař - číšník Tematická oblast:Vepřové maso dušením:technologické postupy Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění učiva Vepřové maso dušením a technologické postupy pokrmů Šablona číslo materiálu: III/2-21 III/2- 21-16
2
www. commons wikimedia.org
3
Kuchyňky upravenou vepř. kýtu( vcelku) omyjeme ve vlažné vodě,osušíme a osolíme připravíme zeleninovo – cibulový základ, divoké koření, nakrájený citrón do základu vložíme připravené maso, opečeme (aby se zatáhlo a bylo šťavnaté a křehké)zalijeme horkou vodou, přikryjeme pokličkou a dusíme do měkka měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme máslovou jíškou, mlékem,omáčku provaříme asi 1 hodinu provařenou omáčku přecedíme přes špičák dochutíme solí a zjemníme smetanou
4
Maso krájíme přes vlákna hmotnost 1porce 64g. Vhodná příloha: houskový knedlík www. commons wikimedia.org
5
Vepřovou plec nebo ořez nakrájíme na kostky ( 25 g 1porce 100g) cibuli orestujeme do růžova, přidáme kmín vložíme maso a krátce orestujeme na tmavším cibulovém základě, sůl, zalijeme trochou vody a dusíme do měkka měkké maso vyjmeme,šťávu zahustíme zásmažkou, zalijeme vodou dochutíme, provaříme a přecedíme zpátky na maso. vhodná příloha: dušená rýže, vařené brambory
6
vepřové maso(plec nebo bůček) nakrájíme na kostky ( porce 4 x 25 gramů ), cibuli orestujeme do růžova na rozškvařené slanině, přidáme mletou papriku, zpěníme, zalijeme voda, vložíme maso, sůl, kmín dusíme skoro do měkka, přidáme nakrájené, podle potřeby propláchnuté kysané zelí a dusíme do měkka zahustíme zásmažkou, provaříme a zjemníme smetanou dochutíme solí vhodná příloha: houskový knedlík
7
www. commons wikimedia.org
8
Vepřová kýta na paprice Bratislavská vepř. plec Vepřový guláš Hamburská vepř. kýta Vepřový závitek na smetaně Vepřové maso dušené v mrkvi Rizoto z vepřového masa
9
www. commons wikimedia.org. Technologie příprava pokrmů II. Nakladatelství Merkur, 1984,1994 ISBN 80-7032- 302-7 Technologie příprava pokrmů 2. Nakladatelství Fortuna, 1999,2006 ISBN 978-80- 7168-952-2 Receptury teplých pokrmů Nakladatelství Merkur, 1991,1705 ISBN 80-7032-588-7
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.