Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilLudmila Urbanová
1
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:27.11.2012 Ročník (obor):KČ 1. 65-51-H/01 Kuchař - číšník Tematická oblast:Přílohy - úvod Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění učiva příloh význam, charakteristika Šablona číslo materiálu: III/2-20 III/2-20 - 1
2
PŘÍLOHY TECHNOLOGIE 1. ROČNÍK K UCHAŘ - ČÍŠNÍK www. commons wikimedia.cz
3
PŘÍLOHY www. commons wikimedia.cz
4
VÝZNAM PŘÍLOH Přílohy jsou velmi důležitou složkou stravy, doplňují hlavní pokrm po stránce biologické, tak i po stránce energetické( kalorické), po stránce vzhledu, chuti, vůně,barvy (pestrost). Volba závisí na druhu, způsobu úpravy hlavní suroviny a podle úpravy a podle přílohy se pak může vybrat i doplněk. http://www.vareni.cz/include/ir/mmm_obalky/1001262/1001262-1341400956--c150xc150.jpg
5
C HARAKTERISTIKA PŘÍLOH Přílohy musí tvořit s hlavním pokrmem harmonický celek, jejich volba musí odpovídat gastronomickým pravidlům, musí odpovídat zásadám správné výživy. Energetickou hodnotu stravy= musí odpovídat energetické spotřebě člověka: těžce pracující = knedlíky lehce pracující = brambory http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/58/Kaninchenkeule_und_B%C3% http://static.prozeny.cz/images/stories/10_rijen/23/IMG_3288_upraveno.jpghttp
6
C HARAKTERISTIKA PŘÍLOH Při přípravě se snažíme vybírat šetrné tepelné způsoby, někdy se příloha může podávat i syrová, zvláště v poslední době, s tím jak se zvedla váha některých masitých výrobků, mnoho lidí si pokrm doplňuje pouze salátem, který zde plní roli přílohy. Některé, zvláště tradiční české přílohy z brambor, se někdy používají i jako hlavní jídlo. http://i.idnes.cz/09/053/sph/BMA2b5cfe_smes_mze.jpg
7
P OUŽITÉ ZDROJE http://www.vareni.cz/include/ir/mmm_obalky/1001262/1001262- 1341400956--c150xc150.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/58/Kaninchenke ule_und_B%C3% http://static.prozeny.cz/images/stories/10_rijen/23/IMG_3288_upraveno.jp ghttp http://i.idnes.cz/09/053/sph/BMA2b5cfe_smes_mze.jpg Technologie příprava pokrmů II. Nakladatelství Merkur, 1984,1994 ISBN 80-7032-302-7
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.