Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Druhy koření Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Hlaváčová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
2
Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /4 Autor Ing. Zuzana Hlaváčová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-PN/1-SL-2/15 Název DUM Druhy koření Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 65-51-H/01 Obor vzdělávání Kuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmět Potraviny a nápoje Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: charakteristika a význam koření, rozdělení koření, dochucovací prostředky a kořenící směsi Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Pochutiny, koření, směsi koření, dochucovací prostředky Datum
3
Druhy koření Náplň výuky Charakteristika a význam koření
Rozdělení koření Dochucovací prostředky a kořenící směsi Kontrolní otázky
4
Charakteristika a význam koření
Koření řadíme mezi pochutiny, které mají nepatrnou výživovou hodnotu. Vyznačují se: výraznou chutí a vůní podporují tvorbu trávicích šťáv zvyšují stravitelnost požívaného jídla
5
Rozdělení koření Domácí koření KMÍN Obr. 1: Kmín kořenný
Obr. 2: Kmín celý
6
ANÝZ FENYKL Obr. 3: Anýz Obr. 4: Fenykl
7
KORIANDR Obr. 5: Koriandr Obr. 6: Koriandr celý
8
MAJORÁNKA Obr. 7: Majoránka Obr. 8: Sušená majoránka
9
OREGANO – DOBROMYSL Obr. 9: Dobromysl obyčejná Obr. 10: Dobromysl nať
10
PAPRIKA Obr. 11: Paprika
11
BAZALKA Obr. 12: Listy bazalky
12
ESTRAGON Obr. 13: Estragon
13
JALOVČINKY Obr. 14: Jalovec obecný
14
TYMIÁN Obr. 15: Svazek tymiánu
15
Středomoří, hlavně Turecko
2. Dovážené koření BOBKOVÝ LIST Středomoří, hlavně Turecko Obr. 17: Sušený list Obr. 16: Vavřín vznešený
16
PEPŘ Pochází z Indie Obr. 19: Pepř bílý, růžový, zelený a černý
Obr. 18: Pepřovník černý
17
NOVÉ KOŘENÍ Pochází z Jamajky Obr. 20: Pimetovník
Obr. 21: Nové koření celé
18
Pochází z Moluckých ostrovů – Indonésie
HŘEBÍČEK Pochází z Moluckých ostrovů – Indonésie Obr. 23: Hřebíček sušený Obr. 22: Hřebíčkovec vonný
19
Pěstování: Indonésie, Indie, Brazílie, Madagaskar
MUŠKÁTOVÝ OŘECH A KVĚT Pěstování: Indonésie, Indie, Brazílie, Madagaskar Obr. 24: Muškátový ořech Obr. 25: Muškátový květ
20
SKOŘICE Aromatická kůra skořicovníků – stálezelený tropický strom. Pěstování: Srí Lanka, Barma, Thajsko, Indonésie Obr. 26: Skořicovník Obr. 27: Skořice celá a mletá
21
Vytrvalá pozemní bylina – Španělsko, Francie
ŠAFRÁN Vytrvalá pozemní bylina – Španělsko, Francie Obr. 28: Šafrán
22
Jsou plody nízkého poléhavého keře Kapary trnité – Středomoří.
Obr. 29: Kapary v solném nálevu
23
Pochází z jihozápadní Číny, sušené plody ze stromu badyáník pravý.
Obr. 30: Sušený badyán
24
KURKUMA Je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého. Největším producentem je Indie. Obr. 31: Kurkuma celá a mletá
25
ROZMARÝN Je stálezelená rostlina keřovitého vzrůstu. Pěstuje se hlavně ve Středomoří. Obr. 32: Rozmarýn
26
ZÁZVOR Získává se z oddenků rostliny zázvoru pravého. Má ostrou, výraznou chuť. Nezbytné koření v Indii a v Číně. Obr. 33: Zázvor celý
27
VANILKA Aromatické koření z Mexika. Používá se při přípravě sladkých jídel, pochutin a nápojů. Obr. 34: Vanilka
28
Dochucovací prostředky a kořenící směsi
ocet, sůl, hořčice, polévkové koření, pikantní omáčky (kečup, worcester, sójová…), bujónové kostky… 2. Kořenící směsi: Kari, Grilovací směsi, Ďábelská směs, Vegeta, Koření na ryby…
29
Kontrolní otázky: Definuj pochutiny Jaký je význam koření ve výživě?
Vyjmenuj několik pokrmů, na jejichž ochucení je vhodné použít: kmín, majoránku, dobromysl, sladkou papriku, bobkový list, hřebíček, muškátový ořech, nové koření, celý pepř, skořici.
30
Seznam obrázků: Obr. 1: Slniečková®, [vid. 18.5.2013], dostupné z:
Obr. 2: Slniečková®, [vid ], dostupné z: Obr. 3: Slniečková®, [vid ], dostupné z: Obr. 4: patrik.chlumecky, [vid ], dostupné z: Obr. 5: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, [vid ], dostupné z: m_-_Köhler–s_Medizinal Obr. 6: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 7: Zuzana Bohdalová, [vid ], dostupné z:
31
Seznam obrázků: Obr. 8: davidkovokoreni, [vid ], dostupné z: Obr. 9: Herbář, [vid ], dostupné z: Obr. 10: Progast s.r.o., [vid ], dostupné z: Obr. 11: Maspoma, [vid ], dostupné z: Obr. 12: Dinka, [vid ], dostupné z: Obr. 13: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 14: St.Pölten, Rakousko, [vid ], dostupné z: Obr. 15: HERBÁŘ KLÁŠTERNÍ OFFICÍNY, [vid ], dostupné z:
32
Seznam obrázků: Obr. 16: Katkagasmanova, [vid ], dostupné z: 63b0397/images/Bobkovy_list.JPG Obr. 17: Labužník.cz, [vid ], dostupné z: Obr. 18: sonnentor, [vid ], dostupné z: bilder/slunecni_bylinky Obr. 19: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 20: anonym, [vid ], dostupné z: styles/card- Obr. 21: V. Gežová, [vid ], dostupné z: Obr. 22: Naše výživa, [vid ], dostupné z:
33
Seznam obrázků: Obr. 23: Apotheke, [vid ], dostupné z: Obr. 24: Foodtv.cz, [vid ], dostupné z: 345/articles/images/21/muskatovy%20orech.jpg Obr. 25: progast s.r.o., [vid ], dostupné z: Obr. 26: Leccos, [vid ], dostupné z: Obr. 27: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 28: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 29: Roman Paulus, [vid ], dostupné z: Obr. 30: Daniela Obšasníková, [vid ], dostupné z: zdravi/zdravi/zdravi/88b_4.jpg
34
Seznam obrázků: Obr. 31: anonym, [vid. 19.5.2013], dostupné z:
Obr. 32: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 33: Magický herbář, [vid ], dostupné z: Obr. 34: Martin Ondruš, [vid ], dostupné z: s_ jpg
35
Seznam použité literatury:
[1] Kolaříková, Jana. Potraviny a výživa, 2. díl, Vydavatelství Orlík, 1994, Tisk Agrodat, Nové Město nad Cidlinou
36
Děkuji za pozornost
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.