Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací oblast Odborné vzdělávání Vzdělávací obor Architektura Tematický okruh Architektura novověku Téma Architektura novověku (do konce 19. Století) Tematická oblast Nové konstrukce a materiály II. Název Nové konstrukce a materiály II. AutorIng. arch. Jiří Šobáň Vytvořeno, pro obor, ročníkzáří 2013, stavebnictví, 3.ročník anotacearchitektura 19. stol., Přínos/cílové kompetenceseznámit žáky s novými konstrukcemi a materiály VY_32_INOVACE_38_19

2  CÍLE KAPITOLY  osvěžíte si stručnou historii vývoje materiálů a stavebních konstrukcí  seznámíte se i s jejich historií a použitím

3  RYCHLÝ NÁHLED A OBSAH TÉTO KAPITOLY

4  ČAS POTŘEBNÝ KE STUDIU  na tuto kapitolu si rezervujte jednu vyučovací hodinu  KLÍČOVÁ SLOVA  empír

5 Jako nového stavebního materiálu se začíná používat lité železo (pozemní stavitelství – železnice, mosty, klenby), litina se používala na zábradlí, mříže, jako dekorace. Železo se začalo uplatňovat v průmyslových a dopravních stavbách (továrna na zpracování bavlny v Salfordu – GB). Také se začíná používat prefabrikátů z pálené hlíny.

6

7

8

9

10

11

12

13 Novověk Zásadním zlomem v architektuře bylo objevení betonu. Moderní portlandský cement poprvé použil v roce 1756 britský inženýr John Smeaton. Míchačky - strojní míchání - byly na stavbách zaváděny ve dvacátých letech minulého století hlavně kvůli míchání betonu. Ruční míchání vápené malty nebyl problém, na stavbách pomocné práce prováděly ženy, což byla levná pracovní síla.

14 John Smeaton (8. červen 1724 - 28. říjen 1792) byl stavebním inženýrem - je často považován za „otce stavebního inženýrství“ - odpovědným za projektování mostů, průplavů, přístavů a majáků. Byl také více než schopný strojní inženýr a významný fyzik, současně byl také členem Lunar Society.

15 Beton však musel být namíchán v přesném poměru a ve stále stejné kvalitě, což bylo nutné např. u železobetonových nosníků. Byly tu i důvody ekonomické: do ručně míchaného betonu se musí dávat více cementu, protože se musí počítat s nedokonalou ruční prací. Už v té době vznikl výrok polírů: "S betonem jdou dělat největší kouzla". U nás byl do základů stavby poprvé použit beton v roce 1912. A to v Praze, při stavbě budovy akademie věd.

16 Na doporučení Královské společnosti Smeaton navrhl třetí Eddystonský maják (1755-1757). Prosazoval používání 'hydraulického vápna' (forma malty, která se může ukládat pod vodou) a vyvinul techniku týkající se čepování žulových bloků, kterou použil při stavbě majáku. Jím postavený maják byl v provozu až do roku 1877, kdy byla zjištěna koroze jeho skalních základů.

17 Poté byl maják rozebrán a částečně přestavěn na ploše Plymouthského přístavu, zvané Plymouth Hoe.Plymouthského přístavuPlymouth Hoe Rozhodnutím, že se chce zaměřit na lukrativní pole stavebního inženýrství, zahájil rozsáhlou řadu pověření ke stavbám, zahrnující:

18 Smeatonův maják, původně postavený v roce 1759 na Eddystone Rocks, dnes umístěný v Plymouth Hoe

19

20

21

22

23

24

25

26 Smeatonův maják, původně postavený v roce 1759 na Eddystone Rocks, dnes umístěný v Plymouth Hoe

27 Smeatonův maják, původně postavený v roce 1759 na Eddystone Rocks, dnes umístěný v Plymouth Hoe

28 Smeatonův maják, původně postavený v roce 1759 na Eddystone Rocks, dnes umístěný v Plymouth Hoe

29 Smeatonův maják, původně postavený v roce 1759 na Eddystone Rocks, dnes umístěný v Plymouth Hoe

30 Smeatonův maják, původně postavený v roce 1759 na Eddystone Rocks, dnes umístěný v Plymouth Hoe

31 Beton je kompozitní stavební materiál sestávající z pojiva a plniva. Po zatuhnutí pojiva vznikne pevný umělý slepenec. Nejčastějším druhem betonu je tzv. cementový beton (CB), kde je pojivem cement a plnivem kamenivo; dalším materiálem pro výrobu je voda. Druhým často používaným druhem betonu je tzv. asfaltový beton (AB), který se využívá k výstavbě asfaltových vozovek.kompozitníslepeneccementkamenivovodaasfaltový beton

32 SAMOSTATNÝ ÚKOL Popište litinové konstrukce a výrobky používané ve stavebnictví v 19.století

33 SHRNUTÍ KAPITOLY Probrali jsme se historií a vývojem litinových konstrukcí v 19. století Dozvěděli jsme se o historii a vzniku cementu a betonových konstrukcích

34  KRESBY A FOTOGRAFIE:  fotografie z volně přístupných zdrojů internetu  http://en.wikipedie.org,  http://fr.wikipedie.org,  http://de.wikipedie.org,  http://chestofbook.com,  http://romanes.com,  http://architektur.relig.free.fr, 

35  KRESBY A FOTOGRAFIE:  www.pbase.com,  www.eupedia.com,  www.tesoridiroma.net,  www.digifotomag.cz,  www.romeartlover.it,  www.hrady.cz


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google