Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilVanessa Janečková
1
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1. Téma: Regionální a politická geografie světa Vypracoval:Mgr. Laibnerová Andrea Materiál: VY_32_INOVACE_141 Datum:20.3.2013 Anotace:Světová gastronomie Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch
2
Regionální a politická geografie světa Světová gastronomie
3
GASTRONOMIE = Základní složka služeb CR (spolu s ubytovacími a dopravou) Významná součást HDP Úzce spjato s národní kulturou => společné návyky, tradice, řeč, způsob stolování, přípravy pokrmů atd. Gastronomie v cestovním ruchu nauka o vztahu kultury a potravy, obor v rámci hotelnictví a cestovního ruchu, kuchařské/kulinářské umění (fr. l'art culinaire) česky „věda o žaludku“
4
Národní kuchyně Každá země na světě národní pokrmy – kulturní tradice Vznik již v pravěku – suroviny dle polohy státu (zeměpisné šířky - klimatické zóny) – dostupné suroviny tvoří základ kuchyně rozvoj zemědělství, lov, rybářství
5
Národní kuchyně Některé pokrmy tisícileté tradice – Pizza (Starověký Egypt => Římané => Američané) cs.wikipedia.org
6
Nejznámější národní kuchyně Francouzská Italská Japonská Řecká Americká Ruská Mexická Čínská Africká Arabská Indická Středoevropská
7
Kontrolní otázky 1)Co znamená pojem Gastronomie? 2)Na čem závisí rozmístění surovin/potravin ve světě? 3)Jaké znáš národní kuchyně?
8
Děkuji za pozornost, dnešní hodina je u konce
9
http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Eq_it-na_pizza- margherita_sep2005_sml.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Pizza Použité zdroje
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.