Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Kakaovník Libor Lepík, KMD FreeDeK
2
Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti
3
Odborný název Theobroma cacao L. Kakaovník pravý
4
Lidový název Kakao, Cacahoatl, Cacacuáhuitl, Xocolatl, Haa, Äh Kakaw, Biziáa, Sia, Kakaobaum, Schokoladenbaum, Cacao tree
5
Obrázek rostliny Kakaovník pravý (Theobroma cacao) je vždyzelený strom dosahující výšky 6-10 m, kmen má průměr až 30 cm a koruna je bohatě rozvětvená, dřevo kakaovníku je žluté až červené.
6
Obrázek plodu
7
Země původu Kakaovník pochází z údolí Amazonky a byl přenesen do Mexika ještě před objevením Ameriky. Mezi Aztéky bylo požívání kakaa výsadou aristokratů. Největším producentem jsou v současné době africký stát Ghana, Nigérie a také Brazílie. V Evropě byly první továrny na zpracování kakaových bobů založeny až v 18. století.
8
Chuť Aromatická dužnina plodu obsahuje cukr, pektinové látky a některé organické kyseliny, zejména octovou, jablečnou a vinnou.
9
Barva Plod je zpočátku zelený, později žlutý až hnědý.
10
Velikost Je dlouhý cm a v průměru má 5-10 cm. Obsahuje pět svislých řad velkých semen. Semena jsou hnědočervená až fialová, s papírovitým osemením, velikostí mandle. Uložena jsou v bělavé až načervenalé chutné dužnině (pulpě). Usušeným semenům říkáme kakaové boby.
11
Využití Kakao je důležitou potravinou. Ke kakaovému máslu a kakaovému prášku se přidává cukr, mléko, koření a některé další přísady, a tak se vyrábí čokoláda.
12
Zajímavosti
13
Použité zdroje: internet
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.