Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."— Transkript prezentace:

1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Lomené algebraické výrazy Násobenie lomených výrazov

2 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Násobenie lomených výrazov. Spomeňme si na násobenie zlomkov. Násobenie zlomkov spočívá v tom, že zvlášť vynásobíme čitatele zlomkov, a zvlášť vynásobíme menovatele zlomkov.

3 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Násobenie lomených výrazov. Pri násobení môžeme často s výhodou využiť krátenie zlomkov, či už nad sebou alebo do kríža. Dá sa počítať aj bez krátenia: Záver: Použitím krátenia počítame s „menšími číslami“.

4 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Násobenie lomených výrazov. Čo sme si ukázali pri zlomkoch, platí i pri násobení lomených výrazov. Súčinom lomených výrazov je lomený výraz, ktorého čitateľ je súčin čitateľov a menovateľ súčin menovateľov násobených lomených výrazov. I tu môžeme s výhodou krátiť „nad sebou“ i do kríža. Možnosť krátenia môžeme podporiť i rozkladom čitateľov a menovateľov na súčin. Zapamätaj si: Nikdy nekrátime „vedľa seba“!!!

5 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Násobenie lomených výrazov. Príklad: Vynásobte Nakoniec nesmieme zabudnúť na podmienky: Pamätaj: Na podmienky!!! Rozložíme na súčin vynímaním 2 Rozložíme na súčin vynímaním y Vykrátime

6 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Násobenie lomených výrazov. Príklad: Vynásobte Rozložíme na súčin vynímaním čísla 2 Rozložíme na súčin vynímaním x Vykrátime Ako vynásobime lomený výraz normálnym „nelomeným“ výrazom? Upravíme na násobenie dvoch lomených výrazov. Podmienky:

7 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Násobenie lomených výrazov. Príklad: Vynásobte Použijeme vzorce Odčítame lomené výrazy Vyjmeme (-1), aby došlo k zámene znamienok A príklady ešte zložitejšie … Podmienky: Pokrátime

8 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Násobenie lom. výrazov – príklady na precvičenie. Vynásobte lomené výrazy. Ak si neviete rady, kliknite.

9 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze..

10

11

12 Násobení lomených výrazů – příklady k procvičení. Vynásobte lomené výrazy. Klikněte, pokud nebudete vědět, jak dál.

13 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

14

15

16


Stáhnout ppt "Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."

Podobné prezentace


Reklamy Google