Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Granát Magda Pleváková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Granát Magda Pleváková."— Transkript prezentace:

1 Granát Magda Pleváková

2 Granát (minerál) Granáty jsou skupina významných horninotvorných minerálů. Jejich název je odvozen z řeckého slova granum = zrno. Jsou zrnité, celistvé, vyskytují se v podobě zaoblených zrn. Jsou nejčastěji červené, fialové, hnědé až černé, méně často zelené či žluté. Jsou průsvitné až průhledné a jejich povrch je lesklý. Jsou poměrně tvrdé, a proto se využívají na výrobu brusných prášků, papírů a pláten a ložisek v přesných přístrojích. Existuje 15 druhů granátu.

3 Druhy almandin Andradit calderit goldmanit grosulár hibschit katoit
kimzeyit knorringit majorit morimotoit pyrop Schorlomit Spessartin a uvarovit

4 Český granát (pyrop) Barva - ohnivě červená až rudá
Jeho naleziště se datují již od pravěku až do 19. století. Největší nalezistě se nacházejí kolem Českého středohoří. Vrcholné období nastalo za císaře Rudolfa II, který podporoval brusiče, a tak vznikaly granáty vyjímečné velikosti.

5 ALMANDIN Barva - oranžovočervený,červený
až purpurový s typickým tmavým tónem. Almandin je nejběžněji používaný granát ve šperkařství. Většinou tvoří čtyřcípou, ale někdy i šesticípou hvězdu.

6 DÉMANTOID (ANDRADIT) Barva - je světle až tmavě zelená či žlutozelená
Andradit je minerál s nejvyšším indexem lomu ve skupině granátů. Díky tomu mají vybroušené kameny vysokou brilanci a je z vidět silná disperze (rozklad světla na barevné složky).

7 Ostatní Grosulár - - Hessonit Tsavorit - - Rhodolit Spessartin -

8 Zajímavosti Je kamenem ohně, vášně, ale i proměny a čistoty srdce
pomáhá při nemocech srdce, krve , kožních chorobách Je kamenem ohně, vášně, ale i proměny a čistoty srdce Podporuje činnost jater, sleziny a hojí zánětlivá kožní onemocnění. Ve své sbírce měl Rudolf II. Český granát velký jako holubí vejce.

9 Konec


Stáhnout ppt "Granát Magda Pleváková."

Podobné prezentace


Reklamy Google