Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
BÍLKOVINY Proteiny
2
Definice: Jsou to makromolekulární látky, které vznikají vzájemnou vazbou ( i mnoha tisíc) molekul aminokyselin. aminokyseliny jsou karboxylové kyseliny, které obsahují navíc skupinu –NH2 Obsahují vázané atomy C, H, O, N i S, P.
3
Význam a funkce: Některé aminokyseliny nejsou živočichové schopni vyrobit a proto je musí přijímat v potravě Jsou nezbytné k růstu a udržování všech tkání, od kostí a svalstva až k vlasům a nehtům. Navíc bílkoviny umožňují trávení, jsou nutné pro tvorbu protilátek bojujících s infekcemi a jsou součástí hormonů, které udržují naši tělesnou výkonnost. Funkce v organismu: Stavební (kolagen, elastin, keratin) Transportní a skladovací (hemoglobin, transferin) Zajišťující pohyb (aktin, myosin) Katalytické, řídící a regulační (enzymy, hormony, receptory…) Ochranné a obranné (imunoglobulin, fibrin, fibrinogen)
4
Bílkoviny jako potrava:
živočišné zdroje: maso, mléko, vajíčka (a výrobky z nich) rostlinné zdroje: luštěniny (méně: obiloviny, brambory) Srážení bílkovin ohrožuje jejich správnou funkci v organismu a může vést až ke smrti, ale u potravy zvyšuje její stravitelnost. Srážení bílkovin může způsobit: vyšší teplota kyseliny hydroxidy sloučeniny těžkých kovů některé další látky Bílkoviny jsou nenahraditelná složka potravy, ale všeho moc škodí.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.