Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Strusky Kapalné roztoky kovových oxidů (volných i vázaných)
Složky strusek: SiO2, CaO, MgO, Al2O3, FeO, zbytky oxidů, S2-, Cl kov recyklace Funkce strusek: - vázat rudnou hlušinu, při rafinaci vázat nečistoty vázat popel z paliva ochrana kovu před oxidací ztěžují rozpouštění plynů z pecní atmosféry regulují převod tepla z plynné atmosféry do kovové lázně Vlastnosti strusek: ! minimální vzájemná rozpustnost kovu a strusky ! nízká měrná hmotnost odmísení nemají přesnou teplotu tavení, taví se v intervalu teplot fyzikální vlastnosti nízký bod tavení, smáčivost, povrchové napětí, viskozita, elektrická vodivost chemické složení zajištění průběhu požadovaných reakcí
2
Charakterizování strusek:
Rozdělení strusek : - zásadité, převládá CaO, MgO, FeO, Na2O, při nižší teplotě jsou viskoznější, viskozita prudce klesá s teplotou kyselé, převládá SiO2, Al2O3, P2O5, As2O3, při nižší teplotě méně viskozní, viskozita pomalu klesá s teplotou neutrální, rovnováha mezi oxidy - podle složení: silikátové – kovohutnictví ocelárenské syntetické – rafinační strusky fosfátové Charakterizování strusek: tzv. bazicita V= MeO zásadité (hm.%)/ MeO kyselé (hm.%) - obrácený poměr, kyselost strusek
3
Chemické vlastnosti → požadavek průběhu odpovídajících chemických reakcí mezi struskou a kovovou lázní, přídavky struskotvorných přísad Fyzikální vlastnosti teplota tavení měrná hmotnost povrchové napětí viskozita elektrická vodivost
4
Složení strusek Typ strusky SiO2 FeO CaO Al2O3 kov Cu-strusky 36 42 6
5 0,5 Pb-strusky 30 37 18 10 1,5 Ni-strusky 46 11 9 8 0,4 Sn-strusky 4 vysoký
5
Ocelárenské strusky Typ strusky Funkce CaO SiO2 FeO Zásadité strusky
oxidační redukční 40-60 % 4-25 % 10-30 % 0,5 % Kyselé strusky 3 % 5-10 %
6
Vliv jednotlivých oxidů na vlastnosti strusek
Interval tavení Teplota Měrná hmotnost 2,8-4,0 g/cm3 Povrchové napětí Elektrická vodivost Viskozita CaO Krátká Zvyšuje - Snižuje FeO ZnO, PbO MgO SiO2 Dlouhá Al2O3
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.