Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor): 2.CU 29-54-H/01 Cukrář Tematická oblast: Šlehané hmoty Předmět: Technologie Anotace: Výukový materiál slouží k upevnění charakteristiky šlehaných hmot, jejich rozdělení a použití surovin na jejich výrobu. Šablona číslo materiálu: III/2-24 III/2-24-1
2
Šlehané hmoty Autor: Alpha
3
Charakteristika šlehané hmoty jsou základním polotovarem pro výrobu širokého sortimentu cukrářských výrobků jejich základem je pěna – čím objemnější a pevnější, tím je korpus kvalitnější a chutnější výrobky ze šlehaných hmot jsou lehce stravitelné a vyznačují se vysokým obsahem bílkovin šlehané hmoty jsou variabilní – lze je kombinovat s většinou náplní i polev výroba hmot není technologicky náročná
4
Rozdělení šlehaných hmot
Dělíme do skupin podle způsobu zpracování: Lehké šlehané hmoty Nahřívané šlehané hmoty Šlehané hmoty s použitím RP a moučných směsí Těžké šlehané hmoty Zvláštní (speciální) šlehané hmoty
5
Výběr a úprava surovin základní surovinou pro výrobu šlehaných hmot jsou vejce – vznik pevné pěny dále je to mouka, cukr, tuk chuťové přísady, škrob, voda suroviny volíme vždy čerstvé teplota při zpracování 20 °C
6
Vejce
7
Cukr
8
Mouka
9
Tuk
10
Chuťové přísady
11
Zápis Šlehané hmoty Charakteristika:
jsou polotovarem pro výrobu cukrářských výrobků základem je pevná a hustá pěna výrobky z nich jsou lehce stravitelné šlehané hmoty jsou variabilní – lze je kombinovat s většinou náplní i polev
12
Dělíme do skupin podle způsobu zpracování:
Lehké šlehané hmoty Nahřívané šlehané hmoty Šlehané hmoty s použitím RP a moučných směsí Těžké šlehané hmoty Zvláštní (speciální) šlehané hmoty
13
Suroviny: vejce, tuk (máslo, margarín olej), hladká mouka, krupicový cukr, chuťové přísady (citropasta, vanilin, kakao, jádroviny apod.), škrob, voda
14
Použité zdroje e_Cake_-_Bread_Top_( ).jpg?uselang=cs 2_binovular.jpg 01.jpg?uselang=cs lang=cs pg?uselang=cs
15
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nuts_mixed.jp g?uselang=cs
Cukrářská výroba III. Praha: Informatorium, ISBN
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.