Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilAntonie Bartošová
1
12 April 20151 Co ohrožuje kvalitu potravin? Ing. Hynek Strnad Potravinářská komora ČR
2
12 April 20152 Spotřebitelský průzkum 70 % spotřebitelů je přesvědčeno o tom, že české potraviny jsou kvalitnější než potraviny zahraniční 70 % spotřebitelů je přesvědčeno, že české potraviny jsou zdravotně nezávadné a bezpečné 50 % spotřebitelů považuje zahraniční potraviny za nekvalitní 40 % spotřebitelů považuje zahraniční potraviny navíc za zdravotně závadné
3
12 April 20153 Cena potravin Cenu potravin ovlivňují 2 základní faktory: –výše DPH u potravin –marže obchodních řetězců DPH –v posledních 5 letech došlo k jejímu zvýšení celkem o 10 % z původních 5 % na 9 % v roce 2008 z 9 % na 10 % v roce 2009 z 10 % na 14 % v roce 2012 ze 14 % na 15 % v roce 2013
4
Cena potravin Marže řetězců –chléb 25 – 36 % –máslo44 – 48 % –šlehačka60 – 70 % –sýry90 – 100 % –šunkový salám73 – 80 % –tlačenka72 – 76 % –Lovecký salám 80 – 86 % –salám Vysočina 80 – 87 % 12 April 20154
5
Potravinová soběstačnost drůbeží maso 70 % vepřové maso 50 % ovoce73 % zelenina31 % 12 April 20155
6
Zákon o potravinách významný legislativní počin povinnost hlásit předem dovozy rostlinných komodit u nebalených potravin se bude uvádět jako povinný údaj informace o hlavní složce a o subjektu, který potravinu vyrobil řetězce povinnost hlásit MZe, jaký je původ jejich produktů a v jakém poměru jsou české potraviny k ostatním 12 April 20156
7
Děkuji za pozornost 12 April 20157
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.