Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor): 1.CU 29-54-H/01 Cukrář Tematická oblast: Těsta Předmět: Technologie Anotace: Výukový materiál slouží k upevnění popisu jednotlivých druhů pevných tukových těst a použití základních surovin pro jejich přípravu. Šablona číslo materiálu: III/2-23 III/2-23-2
2
Druhy pevných tukových těst
Author: Dezidor
3
Kombinovaná listová těsta Pevná těsta jako polotovar
Linecká těsta Vaflová těsta Křehká těsta Slaná a sýrová těsta Kombinovaná listová těsta Laminovaná těsta Pevná těsta jako polotovar Těsta ze sypkých směsí
4
Linecké těsto je světle žluté barvy, polotuhé, mírně tažné, lze snadno vyvalovat použité suroviny jsou mouku, tuk a cukr , dále pak vejce, citropastu a vanilinový cukr lze vyrobit kvalitnější i méně kvalitní těsto Poměr základních surovin je 3 : 2 : 1. Kvalitní těsto obsahuje větší množství žloutků. Méně kvalitní těsto Author: Dezidor
5
Vaflové těsto je světle šedé barvy chuť má po jádrovinách a skořici
svými vlastnostmi se podobá lineckému těstu použité suroviny jsou mouka, máslo nebo margarín, cukr, mleté jádroviny, dále pak vejce, vanilinový cukr a skořice Poměr základních surovin 1: 1: 0,5 : 0,5.
6
Křehké těsto je finančně méně náročné – část tuku je nahrazena mlékem s použitím kypřícího prášku v cukrářské výrobě se moc nepoužívá je určené k výrobě velkých koláčů talířovitého tvaru, plněné nejčastěji ovocem či jinými náplněmi Author: Kellen
7
Slané a sýrové těsto je středně pružné, po odležení krátké, avšak elastické má světle žlutou barvu připravuje se z mouky, margarínu nebo másla, mléka, žloutků a soli, dále doplněno o sýr a kypřící prášek Poměr tuku k mouce je 1 : 1. Author: Darwin Bell
8
Kombinované listové těsto
je těsto složeno ze dvou druhů pevných těst jeden díl lineckého a jeden díl listového těsta se společně zpracují z takto vzniklého těsta se pečou korpusy k tvarohovým a ovocným výrobkům je možné také kombinovat linecké těsto s těstem kynutým – je určeno pro výrobu bratislavských rohlíčků
9
Laminované těsto vzniká ze dvou druhů těst, která se společně vyvalují
nejčastěji se používá linecké těsto společně s těstem listovým další kombinaci tvoří slané těsto společně s listovým těsto se připravuje tak, že spodní část tvoří vždy těsto pevné a vrchní část těsto listové vzniká tak typické lístkování z vyváleného těsta se pak krájí úzké pásky, které se tvarují
10
Pevná těsta jako polotovar
tato těsta se vyrábějí strojově ve větších provozovnách jsou balena a dodávána do obchodních sítí Autor: Arge300exx
11
Těsta ze sypkých směsí na trh se dodávají různé směsi od řady firem – Vitana, Knorr, Oetker a další usnadňují pečení v domácnosti jejich sortiment se neustále mění, je doplňován a rozšiřován Author: Unilever
12
Zápis Druhy pevných tukových těst: Linecké těsto
- světle žluté, polotuhé, tažné - základní suroviny + citropasta a vanilinový cukr Vaflové těsto - světle šedé, chuti po jádrovinách a skořici - základní suroviny + mleté jádroviny, skořice a vanilinový cukru Křehké těsto - užití při výrobě koláčů s ovocnými náplněmi - část tuku je nahrazena mlékem a kypřícím práškem
13
Slané a sýrové těsto - světle žluté barvy, pružné a elastické - vyrábí se z mouky, tuku, mléka, žloutků, soli, sýr a kypřící prášek Kombinované listové těsto - společně se zpracují jeden díl lineckého a jeden díl listového těsta - možno použít i linecké a kynuté těsto Laminované těsto - společně se vyvalují dvě těsta, spodní část tvoří pevné těsto a vrchní listové, např. linecké a listové Pevná těsta jako polotovar Těsta ze sypkých směsí
14
Použité zdroje k.jpg?uselang=cs g .jpg?uselang=cs uselang=cs Cukrářská výroba. Olomouc: FIN, ISBN ; Alena Půlpánová.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.