Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilMatouš Bláha
1
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiáluTuky Číslo vzdělávacího materiáluVY_32_INOVACE_42_4 Jméno autoraMgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
2
POTRAVINY A VÝŽIVA Látky potřebné pro lidské tělo TUKY
3
Naše potrava se skládá ze základních organických živin: a)Bílkoviny b)Glycidy (sacharidy) c)Tuky d)Vitamíny e)Minerální látky f)Voda
5
Jednotlivé složky potravin Potraviny obsahují živiny, které uspokojují potřeby lidského organismu. Z tohoto hlediska se rozdělují na: základní (bílkoviny, tuky, sacharidy) nutné (minerální látky, vitamíny)
6
Tuky (lipidy) Tuky jsou největším zdrojem energie. Rozdělujeme je podle původu: živočišné (máslo, sádlo, lůj), rostlinné (oleje, kakaové máslo). Řepka olejná Řepkový olej Máslo
7
Význam tuků mají nejvyšší energetickou hodnotu, chrání některé orgány před nárazem, ukládají se pod kůží, chrání tělo před nadměrnou ztrátou tepla, obsahují vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K), největší význam mají tuky s vyšším podílem esenciálních mastných kyselin při prevenci aterosklerózy, jsou lehčí než voda, nejsou v ní rozpustné,
8
dodávají pokrmům charakteristickou chuť, vůni, vzhled a zjemňují je, nevhodnou kuchyňskou úpravou se rozkládají na aldehydy a estery glycerolu tzv. akrolein, jsou stavební složkou lidského těla, doprovodnou látkou živočišných tuků je cholesterol (usazuje se v cévách), nadbytek tuků v těle se ukládá do zásoby (obezita).
9
DOBRÉ TUKY pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi a podporují správný růst. VÍCENENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY esenciální mastné kyseliny omegy 3 a omega 6. Dělíme na: 1. rostlinné a) viditelné (řepkový olej, slunečnicový,olivový..) b)rostlinné skryté (vlašské ořechy, semínka slunečnice, majonéza...), 2. živočišné skryté (rybí tuk). MONONENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY obsaženy v rostlinných tucích a) viditelné (oleje, kvalitní margaríny), b) skryté (arašídy, majonézy).
10
ŠPATNÉ TUKY Zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, a tím i riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění. TRANS MASTNÉ KYSELINY Dělíme: 1. rostlinné tuky částečně ztužené - skryté ( dorty, pečivo, náhražky čokolád), 2. živočišné tuky viditelné máslo. NASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY Dělíme: 1. živočišné tuky a) viditelné (máslo, sádlo), b) skryté (uzeniny, tučné maso, mléčné výrobky). 2. rostlinné tuky skryté (dorty, pečivo, polevy, čokoláda).
11
Opakování Doplňte slova do vět: Tuky neboli, jsou estery vyšších a glycerolu. Tuky mají teplotu tání. Ve vodě jsou. Jsou v nich rozpustné vitamíny.
12
Odpovědi k opakování Doplňte slova do vět: Tuky neboli lipidy, jsou estery vyšších mastných kyselin a glycerolu. Tuky mají vysokou teplotu tání. Ve vodě jsou nerozpustné. Jsou v nich rozpustné vitamíny A, D, E, K.
13
Zdroje ŠIMONIČ, R. Výživa odborná učebnice pro kuchaře a číšníky, 1. vyd. Praha. 1984. ISBN 80- 239-1040-X http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:NCI_butter.jpg https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Canola_plant.JPG https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:CanolaOil_bottle.jpg
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.