Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu"— Transkript prezentace:

1 jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd předmět chemie pořadové číslo DUM 30

2 Anotace Komplexní materiál zaměřený na sacharidy.Závěrem žáci řeší úkoly. Autor Mgr. Eva Truxová Očekávaný výstup orientuje se ve výchozích látkách a produktech fotosyntézy, rozliší cukry Druh učebního materiálu prezentace Druh interaktivity kombinované Cílová skupina žák Stupeň a typ vzdělávání základní vzdělání – druhý stupeň Typická věková skupina let

3 SACHARIDY

4 Vysvětlení pojmu Sacharidy neboli cukry jsou organické látky složené z uhlíku, vodíku a kyslíku. Obsahují hydroxylové a karbonylové charakteristické skupiny.

5 Rozdělení cukrů Dle počtu tzv. cukerných jednotek
Monosacharidy – jednoduché cukry - obsahují pouze jednu cukernou jednotku. např. glukosa Disacharidy obsahují dvě cukerné jednotky např. sacharosa Polysacharidy obsahují mnoho cukerných jednotek (stovky až tisíce) např. škrob, glykogen, celulosa

6 Významné monosacharidy
Glukóza - C6H12O6 (hroznový cukr) výskyt složka ovoce, medu, krve vlastnosti krystalická, bílá látka, rozpustná ve vodě, sladká chuť vznik fotosyntézou 6 CO2 + 6 H2O → C6H12O6 + 6 O2

7 Použití a důkaz glukosy
pro organismus je významným zdrojem energie je součástí tzv. umělé výživy k přípravě sorbitu – sladidlo pro diabetiky Důkaz: Fehlingovým činidlem Při zahřívání se vylučuje oranžový až červený oxid měďný

8 Fruktóza (ovocný cukr)
Vlastnosti: - špatně krystalizuje, spíše v podobě sirupů - obsažena v ovoci, v různých šťávách, marmeládách

9 DISACHARIDY Sacharóza = řepný nebo třtinový cukr výskyt
řepa cukrovka - řepný cukr cukrovník lékařský (cukrová třtina) – třtinový cukr vznik vzniká ze dvou molekul monosacharidu za uvolnění vody 2 C6H12O6 → C12H22O11 + H2O

10 Vlastnosti sacharosy:
bílá, krystalická látka dobře rozpustná ve vodě sladká chuť Využití: nejběžnější domácí sladidlo (cukr)

11 Polysacharidy - (C6H10O5)n
makromolekulární látky 1. škrob zdroj: brambory, pšenice, rýže, chléb - zásobní látka rostlin - složka potravy - bílý, ve vodě jen málo rozpustný Použití: výroba glukózy a technických lepidel,škrobové moučky (solamyl)

12 2. glykogen tzv. živočišný škrob Vzniká v játrech z jednoduchých cukrů
Uložen ve svalech a játrech Zásobní látka, v případě potřeby zdroj energie

13 3. celulosa stavební látka rostlin – buněčná stěna
složka potravy – pro člověka nestravitelná (vláknina) velmi čistá – v tobolkách bavlníku technická – buničina – dřevo stromů Použití: výroba papíru, celofánu, vláken

14 Pojmy Glykémie – označení pro hladinu glukózy v krvi
Cukrovka – diabetes mellitus hlavním znakem cukrovky je zvýšená hladina cukru v krvi souvisí se špatnou funkcí slinivky břišní, která tvoří inzulín léčba – dodání inzulínu do těla injekčně

15 úkoly Které tři prvky sacharidy obsahují?
Monosacharidy (např. glukóza) vznikají v přírodě (v zelených rostlinách) reakcí, která se nazývá ……. Glukóza se jinak nazývá: a) sladový cukr b) hroznový cukr c) ovocný cukr 4. Disacharidy obsahují …. cukerných jednotek a) jednu b) žádnou c) dvě

16 5. Glykogen je uložen v: a) srdci a plicích b) játrech a svalech c) cévách a ledvinách 6. Celulosa je stavebním materiálem: a) živočišných buněk b) buněk hub c) rostlinných buněk

17 7. Podmínkami pro zdárný průběh fotosyntézy jsou:
a) světlo a voda b) voda a vzduch c) světlo a chlorofyl 8. Chlorofyl se nachází hlavně v: a) kořenech b) plodech c) listech

18 Zdroje: Obrázky čerpány z :


Stáhnout ppt "jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google