Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jakub Cincibus T2.B.-Autotronik

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jakub Cincibus T2.B.-Autotronik"— Transkript prezentace:

1 Jakub Cincibus T2.B.-Autotronik
Brzdy

2 Co je to brzda a k čemu slouží
Brzda je technické zařízení sloužící k zastavení nebo zpomalení pohybujícího se předmětu nebo pro jeho udržení v klidu. Kinetická energie je při brzdění zpravidla přeměňována v jiný druh energie. Brzdy mají velký význam především u dopravních prostředků. Oblast jejich použití je ovšem mnohem širší, s brzdami se lze setkat i u nejrůznějších strojních zařízení.

3 Tipy brzd špalková brzda bubnová brzda kotoučová brzda pásová brzda

4 Špalková brzda Špalková brzda - brzdové špalky působí na jízdní plochu kola. Do začátku 20. století nejběžnější typ. Dodnes se užívá u železnice

5 Bubnové brzdy Bubnová brzda je brzda, u níž brzdové elementy působí na vnitřní povrch válcové plochy tělesa (bubnu) spojeného s brzděnou součástí. Bubnové brzdy používané v motorových vozidlech jsou třecí s vnitřními brzdovými čelistmi. Bubnová brzda se skládá z brzdového bubnu, brzdové čelisti, štítu brzdy, rozpěrného mechanismu a vratných pružin.

6 Konstrukce bubnové brzdy

7 Kotoučové brzdy Kotoučová brzda je brzda, jejíž pracovní částí je kotouč, brzděný přítlakem brzdových destiček. Používá se především k brzdění automobilů a motocyklů, ale je nověji od roku 2002[zdroj?] užívána například i u jízdních kol, železničních vozidel nebo dětských kočárků.

8 Konstrukce

9

10 Pásová brzda Pásová brzda - brzdové elementy jsou připevněny k pásu, který obepíná brzděné kolo. Tato brzda se používá spíše u pevných zařízení - strojovny lanových drah, jeřáby.

11 Konstrukce Pásové brzdy


Stáhnout ppt "Jakub Cincibus T2.B.-Autotronik"

Podobné prezentace


Reklamy Google