Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Látky a tělesa Miroslava Maňásková. Smíchej fazole a rýži. Úkol 1: Odměř 50 ml fazolí + 50 ml rýže. Pozorování:Celkový objem fazolí a rýže je menší než.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Látky a tělesa Miroslava Maňásková. Smíchej fazole a rýži. Úkol 1: Odměř 50 ml fazolí + 50 ml rýže. Pozorování:Celkový objem fazolí a rýže je menší než."— Transkript prezentace:

1 Látky a tělesa Miroslava Maňásková

2 Smíchej fazole a rýži. Úkol 1: Odměř 50 ml fazolí + 50 ml rýže. Pozorování:Celkový objem fazolí a rýže je menší než 100 ml. Proč?Zrnka rýže vyplnila mezery mezi fazolemi. Fazole a rýži smíchej. Co pozoruješ?

3 Smíchej vodu a technický líh. Úkol 2: Odměř 20 ml vody + 20 ml lihu. Pozorování:Celkový objem vody a lihu je menší než 40 ml. Proč?Mezi částicemi vody a lihu jsou mezery. Vodu a líh smíchej. Co pozoruješ?

4 Kuličky na hromádce a ve vrstvě Úkol 3 : Pozorování:Kuličky vytvoří vrstvu silnou jako jedna fazole. Proč?Kuličky jsou částice, nemohou vytvořit nekonečně velkou vrstvu. Nasyp kuličky (fazole, hrách,…) na hromádku. Pak kuličky rozprostři do jedné vrstvy.

5 Ropná skvrna Úkol 4 : Pozorování:Skvrna se neroztáhne donekonečna. Proč?Ropa se skládá z částic. Vrstva ropy je tenká jako jedna částice. Jak vypadá ropná skvrna na hladině vody?

6 Částicová stavba látek Látka Molekuly Atomy protonyneutronyelektrony Dřevo – vidíme částice, ze kterých se skládá? jsou malé ………….. Proč ne? a ještě menší ……..

7 Atomy a prvky Prvek – látka, kterou tvoří atomy stejného druhu. PRVEKZNAČKA vodíkH kyslíkO železoFe zlatoAu stříbroAg uhlíkC

8 Prvky - periodická tabulka prvků

9 Molekuly Molekuly – skupiny atomů stejného druhu různých druhů 2 atomy kyslíku O = molekula kyslíku O 2 1 atom vodíku H + 2 atomy kyslíku O = molekula vody H 2 O

10 Které atomy tvoří tyto molekuly? ZNAČKAATOMY NÁZEV MOLEKULY H2H2 2 atomy vodíku= molekula vodíku CO 1 atom uhlíku + 1 atom kyslíku = molekula oxidu uhelnatého CO 2 1 atom uhlíku + 2 atomy kyslíku = molekula oxidu uhličitého


Stáhnout ppt "Látky a tělesa Miroslava Maňásková. Smíchej fazole a rýži. Úkol 1: Odměř 50 ml fazolí + 50 ml rýže. Pozorování:Celkový objem fazolí a rýže je menší než."

Podobné prezentace


Reklamy Google