Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
www.zlinskedumy.cz Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Martina Šuráňová Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_STO_0217 Stupeň a typ vzdělání Střední odborné vzdělávání Vzdělávací obor 65-51-H/01 Kuchař-číšník Tematický okruh Víno Druh učebního materiálu PPT Cílová skupina Žák Anotace Sommelierský způsob otevírání vín Klíčová slova Sommeliér, prezentace vína, degustace, dekantace Datum
2
SomMeliérský způsob otevírání vín
3
Kdo je sommeliér Sommeliér je gastronomický odborník
Univerzální odborník ovládající nakupování vína s uměním uchovávání vína Dovede udržovat archív Ovládá gastronomii a současné trendy; ve spojení s kuchařem dokáže sestavit pořadí pokrmů a nápojů Kromě vína se orientuje v současné nápojové gastronomii Má základní znalosti o doutnících a kávách Ovládá komunikaci a prodejní dovednosti Vytváří příjemné prostředí, je dobrým společníkem.
4
Dekantace vína Je přelití vína z láhve do karafy
Aby bylo víno odděleno od usazeniny (depotu) na dně láhve – zralá ročníková vína Aby se víno provzdušnilo a tím se rozvinulo v chuti i vůni Dekantujeme hlavně červená vína, ale dekantace prospěje i vínu bílému
5
Postup při dekantaci červeného vína
Víno opatrně vyjmeme z regálu a ve vodorovné poloze umístíme do dekantačního košíčku V dekantačním košíčku víno prezentujeme Po odříznutí kapsle očistíme hrdlo příručníkem Při otevírání dáváme pozor, aby víno pod tlakem nevystříklo Košík umístíme k okraji stolu Vytaženým korkem očistíme hrdlo láhve a dáme jej ke kontrole hostu
6
Postup při dekantaci červeného vína
Sommeliér si malé množství vína naleje do skleničky a přivoní Přeleje do karafy a krouživým pohybem karafy ji tzv. zavíní Přeleje zpátky do skleničky a přeléváním z jedné do druhé skleničky také zavíní Ze skleničky, která je navíc nakonec ochutná a řekne hostu, že je víno v pořádku
7
Postup při dekantaci červeného vína
Sommeliér zapálí svíčku V pravé ruce dekantační košíček, v levé karafu přelévá víno nad plamenem svíčky Během dekantace kontroluje v zúžené části láhve kvalitu, aby se depot nedostal do karafy Naleje degustační porci hostiteli Po odsouhlasení nalévá ostatním hostům podle společenské přednosti hostů
8
Otevírání šumivého vína
Postup při servisu šumivého vína je obdobný jako u vína tichého Objednávka Prezentace Otevření Degustace Nalévání dolévání
9
Odchylky při servisu šumivého vína
Podáváme v chladiči na víno naplněném ledem a vodou
10
Postup při otevírání šumivého vína
Odstraníme alobal z hrdla láhve Odstraníme drátěný košíček – agrafu Od této chvíle držíme palec levé ruky shora na korku Láhev nakloníme v úhlu 45⁰ od hostů Prsty levé ruky pevně obejmeme korek a pravou rukou otáčíme lahví Tlak v láhvi sám vysune korek ven, udržíme ho v ruce Efekt vystřelení korku použijeme pouze při zvláštních příležitostech
11
Degustace a nalévání šumivého vína
Degustace se zpravidla neprovádí Zeptáme se hostitele jestli bude degustovat Naléváme do sklenic na dvakrát Víno šumí
12
Použité literatura DVOŘÁK, I. Sommelier povolání budoucnosti. Praha:2001. ISBN MATHÉ I., ŠPAČEK L. Etiketa. Praha: BB/art s.r.o, ISBN SALAČ, G. Stolničení. Praha:Fortuna, ISBN ŠEVČÍK L., DVOŘÁK I. Sommelierství-umění podávat víno hledání pravdy o víně. Praha:2002. ISBN X
13
Internetové informační zdroje
Vinařská oblast Morava/Vína z Moravy, vína z Čech [online ] dostupný na
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.