Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ U Č EBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0232 N á zev projektu EU pen í ze středn í m š kol á m Masarykova OA Jič í n N á zev š koly.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ U Č EBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0232 N á zev projektu EU pen í ze středn í m š kol á m Masarykova OA Jič í n N á zev š koly."— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ U Č EBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0232 N á zev projektu EU pen í ze středn í m š kol á m Masarykova OA Jič í n N á zev š koly MASARYKOVA OBCHODN Í AKADEMIE, 17. listopadu 220, Jič í n Předmět Český jazyk, Jazykově-literární seminář Tematický okruh Práce s neuměleckým textem a efektivní komunikace T é ma Interpretace textů 2 Označen í DUMU VY_12_INOVACE_109 Jm é no autora Petr Brož Datum vytvořen í 11. října 2013 Anotace Materiál obsahuje výňatky k procvičování dovednosti porozumění neuměleckému textu. Pro lepší čitelnost jsou od sebe snímky odděleny výňatky a úkoly k rozboru. Proto je vhodné před interpretací texty vytisknout..

2 Rozbor textu 1- výňatek Prezident Miloš Zeman se má zúčastnit dnešního 6. sněmu České advokátní komory (ČAK) v pražském hotelu Clarion.Podle pozvánky určené advokátům je ohlášena Zemanova osobní zdravice.Půjde vůbec o prvního prezidenta, který na podobnou akci ČAK osobně dorazí. Účastníci sněmu budou mimo jiné rozhodovat o představenstvu ČAK. Právo, 11. října 2013, s. 10

3 Rozbor textu 1- úkoly Který ze slohových postupů se v textu uplatňuje? Vymyslete titulek k uvedenému textu z novin Vhodně rozčleňte text výňatku do odstavců V poslední větě určete větné členy Nahraďte v textu výraz zdravice slovem stejného významu.

4 Rozbor textu 1- řešení Prezident Miloš Zeman se má zúčastnit dnešního 6. sněmu České advokátní komory (ČAK) v pražském hotelu Clarion. Podle pozvánky určené advokátům je ohlášena Zemanova osobní zdravice. Půjde vůbec o prvního prezidenta, který na podobnou akci ČAK osobně dorazí. Účastníci sněmu budou mimo jiné rozhodovat o představenstvu ČAK.

5 Rozbor textu 2 - výňatek Je horko. Když jdeme dát s tetou kytku na hřbitov, šoupám nohama ve škváře na krajnici a prach se suše víří. Hřbitov je za vesnicí, to hřbitovy často bejvaj, asi proto, aby je lidi neměli pořád na očích. Teta je zamlklá, jako vždycky cestou na hřbitov. Je ponořená do vzpomínek. Lenka Sobotová: Léto u tety, Právo, 11. října 2013, Salon, s. 7.

6 Rozbor textu 2 - úkoly Rozhodněte, o jaký druh textu se jedná. Které slohové postupy se v textu uplatňují? Charakterizujte jazyk výňatku. Vyhledejte slova nespisovná a přiřaďte je k vrstvě nespisovné slovní zásoby. Jak byste z hlediska stylové zabarvenosti slov charakterizovali spojení dát kytku, ponořená do vzpomínek?

7 Rozbor textu 3 - výňatek Český exprezident se ukázal jako osoba s mimořádně sníženým prahem sebehodnocení. A s mimořádně nafouknutou představou o své roli v dějinách. Je jako hasič který přijal vyznamenání za to že požár uhasili kolegové z úplně jiného města které on sám navíc léta pomlouval. ……….ale najednou nevadilo že byl zařazen do stejného odřadu jako disidenti od kterých se mnohokrát veřejně odtáhl. Alexandr Mitrofanov: Dali medaili, Právo, 11. října 2013, s. 6

8 Rozbor textu 3 - úkoly Určete slohový postup v textu výňatku. Podle autorova stylu odhadněte, o jaký novinový útvar se nejspíš jedná. Na vynechané místo v textu doplňte jméno exprezidenta Jak autor textu exprezidenta charakterizuje? Jakou výraznou vlastnost u něj vidí? Jaký je význam slova disident. Uveďte alespoň dvě jména českých disidentů. V textu doplňte čárky ve větách.

9 Rozbor textu 3 - řešení Český exprezident se ukázal jako osoba s mimořádně sníženým prahem sebehodnocení. A s mimořádně nafouknutou představou o své roli v dějinách. Je jako hasič, který přijal vyznamenání za to, že požár uhasili kolegové z úplně jiného města, které on sám navíc léta pomlouval. Klausovi ale najednou nevadilo, že byl zařazen do stejného odřadu jako disidenti, od kterých se mnohokrát veřejně odtáhl.

10 Rozbor textu 4 - výňatek Cestování a CR jsou aktivity, jejichž souhrn představuje jedno z největších světových ekonomických odvětví. CR je největším tvůrcem pracovních míst (zejména v rozvíjejících se zemích), jedním z největších exportních „odvětví“ (zajišťuje devizové příjmy) a významný stimulátor podnikatelských a investičních aktivit. DROBNÁ Danbiela, MORÁVKOVÁ Eva. Cestovní ruch pro střední školy a veřejnost, Fortuna, Praha 2004, ISBN 80-7168-901-7, s. 49.

11 Rozbor textu 4 - úkoly Pro koho je text knihy, ze které je uvedený výňatek, určen? Kdo by si tuto knihu nejspíš zakoupil? Jaký slohový postup je v textu použit? Nahraďte zkratku CR slovy Proč je výraz „odvětví“ uveden v uvozovkách? Jaký je význam slov aktivita, stimulátor ve výňatku?

12 Doporučené použité materiály BOLFOVÁ, K. – SRPOVÁ, H. Stylistika, Učební text pro distanční formu vzdělávání. 1. vyd., Orlová 2007. ISBN 978-80-87113-30-1. s. 12 ČECHOVÁ, M. Český jazyk pro 1. ročník středních škol. 2. vyd. Praha: SPN, 2007. ISBN 978-80-7235-372-9. s. 82 STYBLÍK V. – ČECHOVÁ M. Stručná mluvnice česká, Mluvnická a slohová cvičení.8. vyd.Praha: Fortuna 2007. ISBN 978-80-7168- 956-0.


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ U Č EBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0232 N á zev projektu EU pen í ze středn í m š kol á m Masarykova OA Jič í n N á zev š koly."

Podobné prezentace


Reklamy Google