Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Moderní umění začíná postimpresionismem. Umělecké dílo není pouhý záznam smyslového vjemu! Barva není jen odraz světla na naší sítnici… Konstruovat objemy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Moderní umění začíná postimpresionismem. Umělecké dílo není pouhý záznam smyslového vjemu! Barva není jen odraz světla na naší sítnici… Konstruovat objemy."— Transkript prezentace:

1 Moderní umění začíná postimpresionismem. Umělecké dílo není pouhý záznam smyslového vjemu! Barva není jen odraz světla na naší sítnici… Konstruovat objemy a prostory Malíř může pomocí barvy: Vyjadřovat emoce a duševní stavy Analyzovat vnímání barev a tvarů Vyjadřovat symbolické a mystické významy

2 Nepracujte tolik podle přírody. Umění je abstrahování. Vezměte si z přírody to, o čem jste před ní snili. Paul Gauguin Paul Gauguin, Autoportrét

3 Když chce umělec opravdu tvořit, nesmí napodobovat přírodu, ale musí vzít prvky přírody a vytvořit cosi nového. (Paul Gauguin) Barvu musíme používat k dosažení hudební působivosti, která vychází z její vnitřní tajemné síly. (Paul Gauguin) Zápas Jakuba s andělem, aneb Vidění po kázání

4 Žlutý Kristus

5 Paul Sérusier, Talisman Chceš-li mít v obraze barvu, dej tam tu nejkrásnější, kterou znáš. Vidíš třeba žlutou nebo červenou, ale ta tvoje musí být ještě zářivější. (Paul Gauguin, rada P. Sérusierovi)

6 Mé umělecké centrum je v mé vlastní hlavě a nikde jinde V křovinách na stinných březích potoků šeptají si ženy jako v ohromném paláci, který příroda vyzdobila vším bohatstvím Tahiti.

7 Paul Gauguin 1848 - 1903

8 L. Kitzbergerová Gymnázium Na Zatlance 2006


Stáhnout ppt "Moderní umění začíná postimpresionismem. Umělecké dílo není pouhý záznam smyslového vjemu! Barva není jen odraz světla na naší sítnici… Konstruovat objemy."

Podobné prezentace


Reklamy Google