Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Mléčná užitkovost Terminologie
Maximální laktace = nejvyšší celoživotní laktace 5. laktace nejvyšší -Zkrácená laktace = laktace za prvních 100 dnů nebo 200 dnů laktace
2
MLÉČNOST - produkce mléka pouze pro potřeby výživy mláďat (prasnice, králice aj.)
DOJNOST - je schopnost samice produkovat mléko v množstvím větší než jsou nároky mláďat či mláděte (kráva, ovce, koza, buvol, jak, sob aj.). DOJIVOST - je množství nadojeného mléka za určitý časový interval DOJITELNOST - je schopnost dojené samice rychle a úplně uvolňovat mléko z mléčné žlázy
3
Druhy mléka (dle stádia laktace)
Fyziologický produkt mléčné žlázy Mlezivo - mléko nezralé – colostrum je mléko, které je tvořeno těsně po porodu, liší se zejména vyšším obsahem bílkovin, tuku a minerálních látek. Bílkoviny jsou tvořeny specifickými imunoglobuliny, které mají za úkol imunizovat narozené mládě - pasivní imunita. Zvýšený obsah minerálních látek (hořčík) -odstranění střevní smolky mláděte. Mléko zralé - (produkováno po mlezivu), využitelné pro lidskou výživu Mléko aberantní (samčí, panenské, čarodějné)
4
Rozdíly ve složení zralého mléka a mleziva (kráva)
Zralé mléko Mlezivo Voda 87% 75% Bílkoviny 3% 15% Tuk 4% 5% Cukr 3,5% Minerální látky a vitamíny 1% 1,5%
5
Druhy mléka (dle bílkovin)
Mléka kaseinová (kasein > 75%) Kráva, ovce, koza, buvol, zebu, jak, velbloud, sob Výroba sýrů Mléka albuminová (kasein < 75%) Člověk, kůň, osel, prase, pes, kočka, velryby
6
Druhy mléka (dle druhu)
Složka Rozsah (%) Voda 35-92 Sušina 8-65 Tuk 0,3-53 Laktosa 0,1-10 Bílkoviny 1-19 Popel 0,1-2,3 - nutriční nároky, mláděte, četnost kojení, rychlost růstu, životní podmínky
7
Kaseinová mléka – složení mléka u některých druhů
Voda (%) Sušina (%) Tuk (%) Kasein (%) Laktosa (%) Popel (%) Skot 87,3 12,7 3,9 2,6 4,8 0,7 Koza 87,0 13,0 4,1 2,7 4,7 0,8 Ovce 80,9 19,1 7,9 4,9 4,5 0,9 Buvol 82,8 17,2 7,5 3,6 Jak 82,2 17,8 6,5 5,8 4,6 Velbloud 87,9 12,1 3,3 2,9 Sob 67,5 32,5 18,0 8,5 1,5
8
Albuminová mléka – složení mléka u některých druhů
Voda (%) Sušina (%) Tuk (%) Kasein (%) Laktosa (%) Popel (%) Člověk 87,4 12,6 4,2 0,5 7,0 0,2 Kůň 89,4 10,6 1,7 1,3 6,2 Osel 1,5 1,2 6,7 0,4 Prase 85,8 14,2 4,5 3,7 3,5 1,0 Pes 78,4 21,3 10,0 3,2 1,1 Kočka 83,1 16,9 3,8 4,8 0,6 Velryba 56,2 43,8 30,0
9
Faktory ovlivňující dojivost a složení mléka
Vnitřní Genetické (druh, plemeno, jedinec), fyziologické Vnější Výživa, technologie chovu, roční období, kvalita odchovu, pořadí laktace Variabilita tuk → bílkovina → laktosa → popeloviny Dojivost minimálně 2l denně
10
Kráva Normovaná laktace 305 dní Užitkovost 2500 – 12000 kg/laktace
Nejvyšší užitkovost 4. – 6. laktace
11
Ovce Délka laktace 100 do 250 dní
Užitkovost (max. 1000) l/laktace Nejvyšší užitkovost na 4. laktaci, ovlivněna plodností ( kg, kg, kg, kg)
12
Koza Délka laktace 280 dní Užitkovost 800 – 1000 (max. 1940) l/laktaci
13
Průběh laktace - laktační křivka
- vzestupná fáze, 30 – 60 dní - dosažení vrcholu (nejvyšší denní dojivost) - sestupná fáze
14
Hodnocení laktační křivky
Index perzistence P2:1 Podíl mléka nadojeného za druhých 100 dní laktace ku mléku nadojenému za prvních 100 dní laktace (%)
15
laktace - doba produkce mléka = od porodu do zaprahnutí
zaprahnutí - první den, kdy kráva přestane dojit stání na sucho - od zaprahnutí do porodu (max. 8 týdnů, 2 měsíce) mezidobí - období od porodu do porodu popř. od laktace do laktace SP = mezibřezost, service perioda - od otelení do nového zabřeznutí gravidita (březost) - od zabřeznutí do porodu
16
Hodnocení mléčné užitkovosti
Výpočet obsahu tuku v mléce v kg Přepočet mléka o různé tučnosti na stanovenou tučnost 4 % Stanovení relativní užitkovosti
17
Děkuji Vám za pozornost
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.