Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KUKUŘICE, SILÁŽ Ing. Petra Náměstková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KUKUŘICE, SILÁŽ Ing. Petra Náměstková."— Transkript prezentace:

1 KUKUŘICE, SILÁŽ Ing. Petra Náměstková

2 způsoby hodnocení objemných krmiv
chemická analýza objemných krmiv biologické pokusy zkrmování objemných krmiv přežvýkavcům kombinace obou předchozích postupů, doplněná výpočtem výživné hodnoty

3 Rozdělení vlákniny CF ……… celulóza a část ligninu ( extrakce kyselinou a zásadou, nepřesná ) NDF…… celulóza, hemicelulóza, lignin ( nestravitelné a pomalu stravitelné části rostlin ) ADF…… celulóza a lignin ADL…… lignin ( nestravitelná část rostlin )

4 Závěr 1.      Závislost stravitelnosti OH hybridů kukuřic na obsahu tuků slabě koreluje u metody in sacco, zato je výrazná negativní závislost u metody in vivo. 2.      Závislost stravitelnosti krmiva na obsahu ADL je negativně ovlivněna u obou typů metod (výrazně hlavně u metody in vivo - 0,65208). 3.      Obsah CF, a tím vlastně celulózy, pozitivně koreluje se stravitelností u obou metod (opět výraznější závislost u metody in vivo).

5 4. Obsah NDF v hybridech pozitivně ovlivňuje stravitelnost u obou metod. Dá se tedy říct, že obsah vlákniny pozitivně ovlivňuje stravitelnost u přežvýkavců. 5.      Obsah dusíkatých látek v krmivu nemá téměř žádný vliv na stravitelnost u metody in sacco, negativně ji ovlivňuje u metody in vivo.

6 6.      Číslo ranosti (FAO) výrazně pozitivně ovlivňuje stravitelnost OH u metody in sacco, negativně se jeho výše projevuje u metody in vivo. Existují značné rozdíly ve srovnání metod stravitelnosti OH. V průměru vykazovala metoda in vivo o víc jak 6% vyšší stravitelnost OH než metoda in sacco.

7

8

9

10

11

12

13

14

15 Metodika:  v testaci 30 hybridů kukuřice od sedmi dodavatelských firem  odběry a hodnocení vzorků hybridů dle metodiky ÚKZÚZ  vzorky odebrány 2x s odstupem tří týdnů, stejně jako v r. 2001  řezanka LKS hybridů zakonzervována systémem VacSy  stanovení stravitelnosti org. hmoty in sacco (VÚCHS Rapotín)  zkoušení vhodnosti pufrů pro gastesty (VÚCHS Rapotín).

16 Obsahy krmných hodnot v klasu

17 Obsahy krmných hodnot v rostlině

18 Silážování ve žlabu x v laboratoři systémem VacSy


Stáhnout ppt "KUKUŘICE, SILÁŽ Ing. Petra Náměstková."

Podobné prezentace


Reklamy Google