Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
KUKUŘICE, SILÁŽ Ing. Petra Náměstková
2
způsoby hodnocení objemných krmiv
chemická analýza objemných krmiv biologické pokusy zkrmování objemných krmiv přežvýkavcům kombinace obou předchozích postupů, doplněná výpočtem výživné hodnoty
3
Rozdělení vlákniny CF ……… celulóza a část ligninu ( extrakce kyselinou a zásadou, nepřesná ) NDF…… celulóza, hemicelulóza, lignin ( nestravitelné a pomalu stravitelné části rostlin ) ADF…… celulóza a lignin ADL…… lignin ( nestravitelná část rostlin )
4
Závěr 1. Závislost stravitelnosti OH hybridů kukuřic na obsahu tuků slabě koreluje u metody in sacco, zato je výrazná negativní závislost u metody in vivo. 2. Závislost stravitelnosti krmiva na obsahu ADL je negativně ovlivněna u obou typů metod (výrazně hlavně u metody in vivo - 0,65208). 3. Obsah CF, a tím vlastně celulózy, pozitivně koreluje se stravitelností u obou metod (opět výraznější závislost u metody in vivo).
5
4. Obsah NDF v hybridech pozitivně ovlivňuje stravitelnost u obou metod. Dá se tedy říct, že obsah vlákniny pozitivně ovlivňuje stravitelnost u přežvýkavců. 5. Obsah dusíkatých látek v krmivu nemá téměř žádný vliv na stravitelnost u metody in sacco, negativně ji ovlivňuje u metody in vivo.
6
6. Číslo ranosti (FAO) výrazně pozitivně ovlivňuje stravitelnost OH u metody in sacco, negativně se jeho výše projevuje u metody in vivo. Existují značné rozdíly ve srovnání metod stravitelnosti OH. V průměru vykazovala metoda in vivo o víc jak 6% vyšší stravitelnost OH než metoda in sacco.
15
Metodika: v testaci 30 hybridů kukuřice od sedmi dodavatelských firem odběry a hodnocení vzorků hybridů dle metodiky ÚKZÚZ vzorky odebrány 2x s odstupem tří týdnů, stejně jako v r. 2001 řezanka LKS hybridů zakonzervována systémem VacSy stanovení stravitelnosti org. hmoty in sacco (VÚCHS Rapotín) zkoušení vhodnosti pufrů pro gastesty (VÚCHS Rapotín).
16
Obsahy krmných hodnot v klasu
17
Obsahy krmných hodnot v rostlině
18
Silážování ve žlabu x v laboratoři systémem VacSy
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.