Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Vítejte na hodině zelinářství
2
Charakteristika zelinářství
Široké druhové zastoupení Zakládání porostů z předpěstované sadby Vysoké požadavky na ruční práci Speciální mechanizační prostředky Požadavky na doplňkovou závlahu Speciální zahradnické stavby Vysoké požadavky na dodržování technologické kázně
3
Význam zeleniny ve výživě
Energeticky chudá součást potravy Ideální konzum 130 kg/osobu/rok, v ČR – 82 kg/os./rok Významný obsah vlákniny, vitamínů a minerálních látek Vit. Beta-karoten – 1. Mrkev, 2. Kapusta, 3. Petržel Vit. B1 – Thiamin – 1. Petržel, 2. Květák, 3. Salát Vit. B2 – Riboflavin – 1. Petržel, 2. Mrkev a květák Vit. C – kys. askorbová – 1. Paprika, 2. Kapusta a zelí K – 1. Špenát, 2. Petržel, 3. Česnek Mg – 1. Petržel, 2. Rajčata, 3. Salát a špenát Ca – 1. Salát, 2. Česnek, 3. Celer, dále Fe - špenát
4
Další důležité látky Fytoncidy – česnek – antibiotický účinek, proti hypertenzi Antibiotické látky obsahuje i paprika, rajčata a křen Betain – salátová řepa a mangold – omezuje kornatění cév Látky snižující hladinu cholesterolu v krvi – lilek, cukety, tykve Zeleniny vhodné pro diabetiky – fazole, černý kořen, topinambury, cibule Antikarcenogenní zeleniny – salátová řepa, hlíva ústřičná VLÁKNINA!!!!!!!!!!!!!! – střevní perilstatika
5
Nepříznivé látky v zelenině
Brassica faktor Nitráty Kyselina šťavelová
6
Rozdělení zelenin Košťáloviny Kořenová zelenina Cibulová zelenina
Plodová zelenina Listová zelenina Luskové zeleniny Vytrvalé zeleniny Kořeninové zeleniny
7
Spotřeba a produkce zeleniny
Nejvýznamnější producenti zeleniny: Itálie – 237 kg/os./rok, dále Nizozemí 239 kg/os./rok, dále Bulharsko, Francie, Polsko OP v ČR – hektarů, z toho zelinářské podniky hektarů. Celková sklizeň v ČR – 450 – tun/rok Problém export x import
8
Hlavní problémy zelinářství v ČR
Nízké hektarové výnosy Špatná vzhledová kvalita Variabilita výnosů v závislosti na ročníku Špatný výběr odrůd Špatné skladovací kapacity Špatná dosažitelnost dotací, subvence státu Marketingové průzkumy – požadavky konzumentů
9
Tvorba výnosu Biologický x hospodářský výnos
Výnos dán: velikostí asimilačního aparátu dobou fotosyntetické aktivity listů produktivitou fotosyntézy aktivitou kořenové soustavy
10
Ekologické podmínky Světlo – intenzita, spektrální složení, nedostatek, nadbytek, délka dne, přisvětlování Teplota – 3 teplotní skupiny, jarovizace, dejarovizace, ochrana x nízkým t Vzduch – přihnojování CO2 RVV Vodní režim – transpirační koeficient, závlahy, výpočty, zdroje závlahové vody Půda – vhodnost pro zeleniny, substráty, desinfekce půd a substrátů
11
Výživa zelenin Makroprvky – C, O, H, N, P, K, Ca, Mg, S
Mikroprvky – B, Mn, Mo, Zn, Fe aj. Stopové prvky – Na, Si, Cl, V Chloridová a síranová hnojiva Rozdělení zelenin do tratí Termíny aplikace hnojiv Deficity mikroprvků – projevy
12
Zvláštní způsoby pěstování zeleniny
Hydroponie Aeroponie NFT
13
Zahradnické stavby Pařeniště Rozdělení dle šířky : dvojitá jednoduchá
Podle stavebního materiálu: dřevěná z prefabrikátů betonová zděná přenosná, dočasná Podle způsobu vytápění: vytápěná uměle vytápěná biologicky Větrání, stínování, pařeništní zemina
14
Zahradnické stavby Skleníky – dělení podle použitého materiálu:
skleníky s dřevěnou konstrukcí skleníky s konstrukcí železnou skleníky s konstrukcí hliníkovou podle typu stavby: hangárové množárenské japanové přídomovní solární pojízdné věžové podle způsobu vytápění: studené, poloteplé, teplé
15
Zahradnické stavby Fóliové kryty nízké fóliové kryty
vysoké fóliové kryty Problémy při použití fóliovníků Materiály na fóliové kryty Využití fóliových krytů Regulace klimatu
16
Rozmnožování zeleniny
Vegetativní – rostlinnými částmi cibule, křen, pažitka, chřest, rebarbora, rajčata, okurky Generativní – semenem Přímý výsev x předpěstování sadby Přímý výsev: druhy zelenin výsevní lůžko kvalita osiva termíny výsevů Předpěstování sadby: sadba prostokořenná sadba balíčkovaná sadba hrnkovaná minisadba Ošetřování sadby aj.
17
OP v zelinářství Cílem je: udržování případně zvyšování úrodnosti
účelné využití živin dodávaných do půdy snížení nebezpečí šíření chorob omezení výskytu škůdců řídit se požadavky rostlin na organické hnojení střídat zeleniny náročné na vláhu s méně náročnými střídat zeleniny zaplevelující pozemky se zeleninami omezujícími výskyt plevelů respektovat vlivy působící na ochranu půdy střídat zeleniny hluboko a mělko kořenící udržování, případně zvyšování půdní úrodnosti Sustainable agriculture zajistit celoroční využívání a obdělávání půdy zařazením předplodin, následných plodin, případně rostlin na zelené hnojení Požadavky zelenin na zařazení do OP
18
Sklizeň a posklizňová úprava zeleniny
Termín sklizně Způsoby sklizně Skladování zeleniny KONEC - Dobrou chuť!
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.