Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilLibor Vaněk
1
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_T e.1.09 Technologické procesy v potravinářství - destilace Vytvořeno:10.04.2013 Ověřeno: 04.06. 2013 Třída: PV1
2
Obecné základy potravinářské technologie Vzdělávací oblast:Základy technologie Předmět:Technologie Ročník:1. ročník Autor:Mgr.Sedláčková Pavla Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky: učebnice, názorné pomůcky Klíčová slova:destilace, destilát, destilovaná voda Anotace: tento učební materiál je určen pro žáky oboru potravinářská výroba, v předmětu technologie.
3
Dochází k jednorázovému částečnému odpaření kapaliny spojenému s kondenzací získaných par. Tento postup je jednoduchý, ale neumožňuje účinné oddělení jednotlivých složek. Využívá se při dělení látek s vysokým rozdílem bodu varu nebo při hrubém dělení látek.
4
Je oddělování navzájem mísitelných kapalin na základě rozdílného bodu varu – rozdílné těkavosti složek. Při zahřívání se nejdříve začíná vypařovat složka s nejmenižším bodem varu.
5
1. Zdroj tepla (kahan) 2. Destilační baňka (s kulatým dnem) 3. Spojovací trubice 4. Teploměr 5. Chladič 6. Vtok chladicí vody 7. Výtok chladicí vody 8. Baňka s destilátem 9. Odvod k vývěvě (při destilaci za sníženého tlaku) 10. Alonž -nástavec na destilační aparaturu
6
kondenzace je skupenská přeměna, při které se plyn mění na kapalinu. Kondenzace (kapalnění) je děj, který je opakem vypařování.
7
Destilovaná voda se vyznačuje tím, že je snížena až o 96% minerálních látek a až o 98% organických látek vůči vstupní vodě, tím pádem nezpůsobuje tvorbu vodního kamene ve Vašich spotřebičích. Destilovaná voda je čirá, bezbarvá, v silné vrstvě namodralá kapalina bez chuti a zápachu. Má teplotu tání 0 °C a teplotu varu 100°C. Nejsnazší metodou získání skoro čisté vody ze směsi je destilace. Jedna z nejběžnějších současných metod je reverzní osmóza, která poskytuje vodu víc čistou než destilace.
8
Vysoké kvality destilované vody se dosahuje reverzně osmotickým (RO) procesem, při kterém je voda zbavována rozpuštěných minerálních látek o 96 % a organických látek o 98 % vůči vstupní vodě.
9
1. Co je destilace? Je oddělování navzájem mísitelných kapalin na základě rozdílného bodu varu – rozdílné těkavosti složek. 2. Kde se destilace používá? Při výrobě destilované vody a destilátů. 3. Kde vzniká kondenzace? Kondenzace vzniká při destilaci a je to skupenská přeměna, při které se plyn mění na kapalinu.
10
Použité zdroje ALTERA J., ALTEROVÁ, L., Technologie potravinář, ISBN 8O-86320-45-6 nakladatelství Svoboda servis, Praha, 2005, ISBN 8O-86320-45-6. http://www.destilovana-voda.cz/o- destilovane-vode/ Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.