Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ANDORA,GIBRALTAR,LICHTENŠTEJNSKO, LUCEMBURSKO,MONAKO,SAN MARINO

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ANDORA,GIBRALTAR,LICHTENŠTEJNSKO, LUCEMBURSKO,MONAKO,SAN MARINO"— Transkript prezentace:

1 ANDORA,GIBRALTAR,LICHTENŠTEJNSKO, LUCEMBURSKO,MONAKO,SAN MARINO
MINISTÁTY EVROPY ANDORA,GIBRALTAR,LICHTENŠTEJNSKO, LUCEMBURSKO,MONAKO,SAN MARINO MALTA,VATIKÁN

2 ANDORRA – ANDORRSKÉ KNÍŽECTVÍ

3 obecně rozloha 468 km nejmenší stát Evropy a zároveň největší stát z evropských mini států obyvatel hustota zalidnění - 139 obyv./ km2. hlavní město je Andorra la Vella ( obyv. ) knížectví se systémem republikánského charakteru a jednou politickou stranou. francouzský prezident a biskup ze Seo de Urgel euro

4 povrch údolí rozvětvené řeky Valiry
Pyreneje – s jedním vysokohorským průsmykem,přes který vede jediná komunikace

5

6 klima velehorské alpínské
Průměrné teploty v lednu jsou 1, 8°C a v červenci 18, 7°C Teplá, suchá léta a studené,sněhové zimy

7 obyvatelstvo 65 000 obyvatel
katalánština, běžně se však používá francouzština i španělština. 46, 4% Španělů, 28, 3% Andořanů, 11, 1% Portugalců, 7, 6% Francouzů, 6, 6% ostatní národnosti. Náboženství je z 90% římskokatolické, 10% ostatní.

8 hospodářství Hlavním zdrojem financí je cestovní ruch
- Turisty láká překrásná velehorská krajina, lidová architektura, folklór a v zimě dobré lyžařské podmínky. výroba keramiky, koženého zboží, šperků, nábytku a tabákových výrobků Zemědělství je nevýznamné - tradiční vyhánění ovcí a skotu na horské pastviny, pěstování tabáku K finančnímu rozvoji Andorry přispívají příjemné daňové podmínky, které lákají mnoho cizinců (jen nepřímé daně)

9

10

11 MALTA

12 obecně rozloha 315 km2 - 5. nejmenší stát Evropy. 376 000 obyvatel
hustota zalidnění je obyv./ km2 Státní zřízení je pluralitní republika s jednokomorovým parlamentem Hlavní a zároveň největší město je Valleta ( 9150 obyv. ) s aglomerací obyvatel.

13

14 klima subtropické a suché
roční úhrn srážek 510 mm nestačí pokrýt potřebu pitné vody - četná zařízení na odsolování mořské vody

15 povrch Maltskou republiku tvoří 3 ostrovy - Malta,Gozo a Komino
Ostrovy jsou vrcholy ponořeného vápencového pohoří pobřeží je velmi členité s mnohými zálivy a útesy.

16

17 obyvatelstvo Úředním jazykem je maltský jazyk a angličtina.
Národnostní složení : 97% Malťanů, 1% Britů, 2% ostatní národnosti. Náboženství je z 99% římskokatolické, 1% ostatní náboženství. 364 kostelů, vzhledem k počtu obyvatel má Malta víc kněží, mnichů a jeptišek než jakýkoliv jiný stát na světě

18 hospodářství Hlavním zdrojem financí je cestovní ruch
Služby poskytované turistům se podílejí z 64 % na HDP. Nově rozvijící se službou jsou jazykové školy, které v Evropě získávají čím dál tím větší prestiž. Námořní doprava a přístavní služby. Průmysl - strojírenský, textilní a oděvní. Tradiční je krajkářství na ostrově Gozo.

19 hospodářství Zemědělství má k dispozici 40% plochy ostrovů
intenzivní, zaměstnává pouze 2% pracujících a je téměř samozásobitelské Převládá rostlinná výroba,nutnost zavlažování. Hlavními plodinami jsou zelenina ( rajčata, melouny, mrkev, květák ), ovoce ( broskve, jahody, citrusy ) také brambory. chov vepřů

20 Mdina – dnes přístupné jen pro pěší, „tiché město“

21

22 megalytický chrám Mnajdra - Unesco

23 MONAKO – MONACKÉ KNÍŽECTVÍ

24 obecně Rozloha - 1, 95 km2 je Monako 2. nejmenší stát v Evropě
obyvatel hustota zalidnění je obyv./ km2 Státní zřízení je konstituční monarchie, v čele stojí kníže + osmnáctičlenná rada ( v čele je francouzský státní ministr ) Hlavní město je Monaco - Ville ( 1250 obyv. ), největší Monte - Carlo ( obyv. )

25

26 povrch klima Rozprostírá se na Azurovém pobřeží
Povrch terasovitě stoupá od skalnatého pobřeží až k pohoří na hranicích nejvyšší bod m n. m. klima středomořské s průměrnými teplotami 8, 5°C v lednu a 23, 5°C v červenci.

27 obyvatelstvo Úředním jazykem je francouzština
další jazyky jsou italština a monegaština ( jazyk původních obyvatel ). Většinu obyvatselstva tvoří cizinci V Monaku žije 47% Francouzů, 17% Italů, ostatní národnosti 21%, původní obyvatelé Monegaskové 15%. urbanizace 100% - celý povrch je zastavěn Náboženství je z 90% římskokatolické.

28 hospodářství Turistický ruch Bankovnictví a pojišťovnictví
v průmyslovém sektoru převládají malé a střední podniky v oboru chemie (hlavně farmacie a kosmetiky), produkce plastických hmot a elektroniky S Francií je Monako spojeno měnovou, hosp. a celní unií.

29 Kasino v Monte Carlu

30

31

32 SAN MARINO – SANMARINSKÁ REPUBLIKA

33 obecně rozloha 61,2 km2 24 200 obyvatel
hustota zalidnění je 2, 5 obyv. / km2. Státní zřízení je pluralitní republika s jednokomorovým parlamentem. Hlavní město San Marino největší město Serravalle ( 4700 obyv. ) Euro

34 klima povrch středomořské
průměrné teploty 5, 5°C v lednu a 22°C v červenci. povrch Hranice se San Marinem tvoří Itálie, která ji obklopuje ze všech stran. Stát leží na svazích hory Monte Titano ( 756 ), která je součástí Ubrických Apenin.

35

36 obyvatelstvo Úředním jazykem je italština
původní obyvatelé používají vlastní dialekt - romagnol. 80% sanmaričanů, 17, 5% italů, 2, 5% ostatní národnosti Náboženství - římskokatolické 95%, ostatní 5%.

37 hospodářství San Marino je v měnové a celní unii s Itálií,nízké daně
cestovní ruch - ročně i přes 3 milony turistů – --- starodávná opevnění a pevnosti ( La Rocca Guaita ) + Velká cena San Marina a mnoho hudebních festivalů. prodej poštovních známek. Zemědělství je nevýznamné - zaměstnává jen 2% pracujících produkuje pšenici, víno, ovoce, masné a mléčné výrobky a vlnu. tradiční výrobky ze dřeva, vlny a kůže. výroba keramiky, obkládaček, nábytku a šperků.

38

39 VATIKÁN

40 obecně Rozloha 0, 44km2 - nejmenší stát Světa.
782 obyvatel ( 1999 ), tvoří je vysocí katoličtí hodnostáři , 100 členná švýcarská garda ( 4 důstojníci, 23 poddůstojníků, 70 halapartníků, 2 bubeníky a jeden kaplan), zahradníci a uklízečky. Hustota zalidnění je 1777 obyv. /km2. Státní zřízení - nezávislá teokratická absolutní monarchie Hlavou státu je doživotně volený papež (J.Ratzinger – Benedikt XVI. )

41

42 klima povrch středomořské
rozprostírá se na Vatikánském kopci na pravém břehu řeky Tibery. území v Římě hranice státu tvoří náměstí sv. Petra a středověké hradby

43 hospodářství Je v měnové a celní unii s Itálií a centrem římskokatolické církve. Díky vlastním bankám ( nejdůležitější banka L´Instituto per le Opere di Religione ) a majetku po celé Zemi je Vatikán jedno z největších finančních center. Vatikán provozuje vlastní rozhlasovou stanici vysílající v desítkách jazycích ( asi 37 ), telefonní a poštovní spojení, nezávisle na italském státu, tiskne vlastní poštovní známky a dokonce má 660 metrů dlouhou železnici a místo na přistání helikoptéry.

44 hospodářství publikační činnosti
Publikace jsou distribuovány do stovek zemí světa a vatikánský deník L´Osservatore Romano má vliv daleko za hranicemi města Vše potřebné včetně energie se dováží. turistika, kromě turistů z celého Světa, putuje do Vatikánu mnoho poutníků

45 historie Vatikán vznikl jako náhrada za Církevní stát, zrušený roku 1870. Mussolini uzavřel se Svatým stolcem Lateránské smlouvy, podle nichž italský stát uznává papežovu suverenitu v mezinárodních vztazích a vatikánské město pokládá za výlučné výsostné území Svatého stolce.

46

47

48

49 Sixtinská kaple

50 GIBRALTAR

51 obecně Rozloha – 6,5 km² 27 776 obyvatel hlavní město – Gibraltar
Státní zřízení – Zámořské území Velké Británie Měna – gibraltarská libra významná strategická poloha - spojení mezi Afrikou a Evropou a mezi Středozemním mořem a Atlantským oceánem

52

53 povrch Celý povrch tvoří 1 vápencová skála nejvyšší bod 426 m
Nemá zdroj pitné vody – sběr dešťové vody např.

54 klima obyvatelstvo Subtropické,oceánské jediná evropská kolonie opic
Úřední jazyk – angličtina náboženství – křesťanství,židovství,islám Hustota zalidnění - 3 968 / km²

55 hospodářství turistika, obchod a finanční služby
Na Gibraltaru je údajně zaregistrováno více firem, než má obyvatel.

56

57

58

59 LICHTENŠTEJNSKO


Stáhnout ppt "ANDORA,GIBRALTAR,LICHTENŠTEJNSKO, LUCEMBURSKO,MONAKO,SAN MARINO"

Podobné prezentace


Reklamy Google