Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor): 1.CU 29-54-H/01 Cukrář Tematická oblast: Těsta Předmět: Technologie Anotace: Výukový materiál slouží k upevnění popisu čajového pečiva, jeho výroby a vady. Šablona číslo materiálu: III/2-23 III/
2
Čajové pečivo Author: Dezidor
3
Charkateristika čajové pečivo je směs drobných trvanlivých druhů pečiva (minimální trvanlivost je 14 dní) pestrost je typickým znakem k jeho výrobě používáme: - pevná tuková těsta - třená linecká těsta - jádrové hmoty - různé speciální těsta a hmoty
4
Postup výroby jednotlivých druhů čajového pečiva je různý:
- nejdříve si připravíme korpusy - plníme trvanlivými náplněmi - doplníme vhodnou polevou - sypeme směsí moučkového a vanilinového cukru - zdobíme jádrovinami, proslazeným ovocem apod.
5
přesný způsob zpracování, dohotovení a balení je dán výrobní směrnicí pro každý druh
čajové pečivo se prodává buď v kolekcích, popř. jeho jednotlivé druhy – balené nebo nebalené, volně vážené na použitém obalu musí být uvedeno: - název výrobku - název firmy, její sídlo - datum výroby - datum spotřeby hmotnost jednotlivých kousků je 10 – 15g
6
Rozdělení čajového pečiva
1. čajové pečivo tukové plněné i neplněné 2. čajové pečivo máslové 3. čajové pečivo speciální
7
Vady čajového pečiva nejčastější vadou je žluknutí:
- příčinou je rozklad tuků obsažených ve výrobku oxidaci a žluknutí urychluje: - vyšší teplota skladování - vyšší relativní vlhkost skladování - působení slunečního záření - přímý styk pečiva se vzduchem - vyšší výskyt mikroorganismů
8
Zápis Čajové pečivo čajové pečivo je směs drobných trvanlivých druhů pečiva (minimální trvanlivost je 14 dní) k jeho výrobě používáme: - pevná tuková těsta - třená linecká těsta - jádrové hmoty - různé speciální těsta a hmoty
9
přesný způsob zpracování, dohotovení a balení je dán výrobní směrnicí pro každý druh
čajové pečivo se prodává v kolekcích nebo jeho jednotlivé druhy – balené nebo nebalené, volně vážené hmotnost jednotlivých kousků je 10 – 15g nejčastější vada je žluknutí – příčnou je rozklad tuku ve výrobku Rozdělení čajového pečiva: Čajové pečivo tukové plněné i neplněné Čajové pečivo máslové Čajové pečivo speciální
10
Použité zdroje of_the_Czech_Republic Cukrářská výroba. Olomouc: FIN, ISBN ; Alena Půlpánová.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.