Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
POTRAVINY A VÝŽIVA 2. ročník učebního oboru KUCHAŘ, ČÍŠNÍK třída K2
153, Ing. Miroslava Prchalová „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“
2
MASO – bourání a balící technika
Téma MASO - bourání masa a balicí technika Téma Rozsah: 3 vyučovací hodiny
3
Návaznost na ŠVP- průřezová témata
Člověk a svět práce Občan v demokratické společnosti Informační a komunikační technologie
4
METODY Názorné vyučování Kooperativní práce Řízený rozhovor
Samostatná práce
5
Příprava na výuku - Zajištění termínu návštěvy provozovny.
- Zapůjčení zdravotních průkazů studentů od učitelů odborné výchovy. - Zopakování potřebného učiva.
6
Příprava na výuku Poučení žáků o povinnosti dodržovat zásady bezpečnosti při akci školy (včetně zákazu kouření, požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek ).
7
Průběh 1. a 2 . vyučovací hodiny
Kontrola přítomnosti všech žáků před domluvenou provozovnou. Úvodní rozhovor s vedoucím úseku. Exkurze v provozovně bourání a balení masa. Společný návrat do školy.
15
Matěj umí!
43
Průběh 3. vyučovací hodiny
Zpracování informací získaných v průběhu exkurze. Vzájemné konzultace mezi žáky, možnost porovnání a doplnění údajů. Závěrečná diskuse a zhodnocení přínosu této vyučovací metody pro studenty.
54
Zpracovaní informací žáky
55
Zpracovaní informací žáky
57
ZÁVĚR Oba pracovníci této provozovny názorně
předváděli bourání vepřového a hovězího masa. Žáci se snažili rozpoznávat jednotlivé části obou druhů jatečného masa a navrhovat vhodnou tepelnou úpravu.
58
ZÁVĚR - pokračování Ne vždy se žákům podařilo správně odpovědět, protože s některými částmi masa se v praxi ještě nesetkali. V průběhu dalšího studia budou mít možnost využít získané vědomosti a pořízenou fotodokumentaci ve výuce i k přípravě na závěrečné zkoušky.
59
ZÁVĚR - pokračování Studenti prokázali vysokou úroveň znalostí.
Zcela samozřejmě dodržovali hygienické předpisy a návyky. Jeden žák si vyzkoušel bourání masa. Nakonec jim byla umožněna prohlídka i na úseku prodeje.
60
ZÁVĚR - pokračování V průběhu vyučování žáci zpracovávali
získané poznatky, vzájemně je konzultovali a doplňovali. Tato metoda výuky přispěla k rozšíření a upevnění znalostí v oblasti tématiky masa a masných výrobků.
61
Použité zdroje Kolaříková, J.: Potraviny a výživa, Učebnice pro SŠ – 2. Díl, Probulov, Orlík, 1994 Kasíková, H.: Kooperativní učení, kooperativní škola, Praha, Portál 1997 Silberman. M.: 101 metod pro aktivní výcvik a vyučování, Praha, Portál, 1997 Petty, G.: Moderní vyučování, Praha, Portál 1996
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.