Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilJulie Musilová
2
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie, DUM č. 3 kvarta osmiletého studia
3
LIPIDY Lipidy (z řeckého lipos tj. tučný) jsou přírodní látky živočišného i rostlinného původu, složené hlavně z uhlíku, vodíku a kyslíku. Jsou to estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin (nasycených i nenasycených) a alkoholu, většinou glycerolu. Vznikají esterifikací, nejsou to makromolekulární látky. vyšší mastná karboxylová kyselina – kyselina palmitová více než 8 uhlíků v molekule další např.: kyselina olejová, stearová, linolová…
4
LIPIDY Esterifikace: reakce alkoholu a karboxylové kyseliny, při které vzniká ester a voda. R'-OH + R-COOH → R-COOR' + H 2 O C 2 H 5 -OH + CH 3 -COOH → CH 3 -COOC 2 H 5 +H 2 O podle vzoru nahoře zkuste doplnit produkty reakce: CH 2 -OH CH –OH + 3 RCOOH → CH 2 -OH CH 2 - COOR CH – COOR + 3H 2 O
5
vyber typické vlastnosti lipidů: jsou rozpustné ve vodě jsou rozpustné v organických rozpouštědlech jsou energeticky bohaté mají intenzívní zápach jsou bílé jsou pevné za pokojové teploty jsou elektricky vodivé jsou rozpouštědly některých organických látek
6
vyber funkce lipidů: jsou stavebními látkami organismů mají ochrannou funkci jsou rozpouštědly některých přírodních látek izolují proti vodě mají termoregulační funkci jsou zásobními látkami organismů nesou dědičnou informaci
7
Podle skupenství za pokojové teploty rozlišujeme pevné tukytuky, u nichž převažují zejména nasycené mastné kyseliny, a kapalné oleje, které obsahují větší množstvíoleje nenasycených mastných kyselin.LIPIDY
8
Tuky jsou živočišného původu. Přiřaďte zdroje ke konkrétnímu tuku: sádlo lůj másloLIPIDY vepřové maso hovězí maso jehněčí maso drůbeží maso mléko smetana
9
Oleje jsou rostlinného původu. Uveďte příklady rostlinných olejů:LIPIDY arašídový kokosový řepkový lněný olivový slunečnicový makový dýňový sezamový sojový palmový…
10
Vosky jsou estery vyšších mastných kyselin a vyšších jednosytných alkoholů.LIPIDY Vosky jsou rostlinného i živočišného původu. včelí vosk lanolin vorvaňovina vosk na plodech rostlin (švestky, višně…) vosk na listech rostlin (kaktusy, voskovka…)
11
LIPIDY Vytvořeno v rámci projektu Gymnázium Sušice - Brána vzdělávání II Autor: Mgr. Radovan Sloup, Gymnázium Sušice Předmět: Chemie (organická chemie) Třída: kvarta osmiletého gymnázia Označení: VY_32_INOVACE_Ch-2_03 Vytvořeno: 6.10.2012 Anotace a metodické poznámky Prezentace slouží k prohloubení znalostí a shrnutí tématu „lipidy“. V úvodu jsou definovány reakce vzniku lipidů a výchozí látky. Předpokladem zadání cvičení v této prezentaci je předchozí práce žáků s libovolnou učebnicí (viz použité materiály). V příkladech lipidů je možné zmínit i jiné oleje nebo vosky. Pro správnou funkci odkazů je nutné připojení k internetu. Použité materiály: Beneš, P. a kol.; Základy chemie 2. Praha: Fortuna, 1995; ISBN 80-7168-205-5 Škoda, J.; Doulík, P.; Chemie 9. Plzeň: Fraus, 2007; ISBN 978-80-7238-584-3 Pečová, D. a kol.; Chemie II. Olomouc: Prodos, 1999; 80-7230-035-0 obrázky jsou materiálem autora prezentace Vše je vytvořeno pomocí nástrojů Power Point 2003, Word (WordArt) 2003, ChemSketch 11.1 Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.