Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Složení a fyzikálně-chemické vlastnosti bílkovin
Mgr. Lenka Fasorová
2
Chemické složení bílkovin
makromolekulární látky tvořeny atomy C, H, O, N, popř. S, P jejich základní stavební jednotkou jsou aminokyseliny: organický zbytek karboxylová skupina aminoskupina
3
Aminokyseliny bílkoviny jsou tvořeny 20 různými aminokyselinami
liší se organickým zbytkem R vytvářejí řetězce ( dipeptidy, tripeptidy, polypeptidy …) glycin alanin valin
4
Peptidická vazba aminokyseliny vzájemně se spojují peptidickou vazbou
5
Chemické vlastnosti bílkovin
vytváří ve vodě koloidní roztoky přítomnost aminoskupiny dává aminokyselinám zásadité vlastnosti přítomnost karboxylové skupiny dává aminokyselinám kyselé vlastnosti probíhá u nich denaturace
6
Koagulace rozrušení bílkovinného řetězce vlivem: rozlišujeme tepla
kyselin hydroxidů roztoků solí těžkých kovů organických látek, např.alkoholu rozlišujeme vratná nevratná - denaturace
7
Důkaz bílkovin xantoproteinová reakce – působení koncentrované HNO3
8
Důkaz bílkovin biuretová reakce – zásaditý roztok bílkoviny reaguje s roztokem CuSO4
9
DÚ: Sestav doma týdenní jídelníček, ve kterém je splněna denní dávka bílkovin. Proveď doma pozorování: připrav 3% roztok NaCl smíchej vaječný bílek s roztokem NaCl pozoruj vypracuj zprávu ze svého pozorování
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.