Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Družina = parta a tým.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Družina = parta a tým."— Transkript prezentace:

1 Družina = parta a tým

2 Družinový systém stojí na…
Družina jako parta Rádce – šéf dětské party Podpora družin vedením oddílu

3 Parta ??? Tým ???

4 Družina jako parta Sounáležitost, stmelení, družinový duch
každý je plnohodnotným členem rádce musí své členy znát - co od koho čekat, jaký dát komu úkol tajemství... (!) družinové výpravy a akce

5 Družina X Oddíl

6 Družina jako parta Družinové funkce a úkoly
Rádce - zodpovídá za celou družinu a její činnost. Zastupuje družinu v oddílové radě. Koordinuje program družinových akcí. Podrádce - spolupracuje s rádcem na družinovém programu. Zastupuje rádce v případech jeho nepřítomnosti. Může se zúčastňovat oddílových rad. Hospodář - se stará o družinový majetek a zajišťuje jeho údržbu. Garantuje oddílový majetek zapůjčený družině. Pokladník - vybírá poplatky na akce, registrační příspěvky. Spravuje družinové finance. Kronikář - spravuje kroniku družiny, stará se, aby byly všechny družinové akce zaznamenané různými členy a aby byla kronika pěkná a zajímavá. Zdravotník - nosí na družinové akce lékárničku. Pomáhá ostatním členům s výcvikem první pomoci. Ošetřuje drobná zranění a hlásí je rádci družiny. Nástěnkář - má na starosti pěknou a estetickou výzdobu nástěnky a družinového koutu. Fotograf - má na starosti fotodokumentaci družinových akcí. Zpracovává fotografie a zajišťuje jejich výběr. Vystavuje je na webových stránkách a archivuje je. Redaktor - dodává příspěvky za svou družinu do oddílového časopisu. Podílí se na práci redakční rady. Kuchař - je odborníkem na vaření a je důležitý během táborové služby a přípravy jídla na akcích. Webmaster - spravuje webové stránky družiny. Aktualizuje adresář členů. Vystavuje zprávy z činnosti družiny. Pořádník - zodpovídá za pořádek před odchodem z klubovny. Rozděluje úklid klubovny jednotlivým členům družiny.

7 Družina jako parta Tradice družiny
Jméno družiny - na jméno družiny navazuje znak družiny, barva družiny, pokřik, výzdoba atd. Insignie družiny - družinová vlajka, nášivka družiny na kroji. Dále například družinové tričko, turbánky, kšiltovky, pletené čepičky atd. Pokřik družiny Kronika družiny ukládání fotografií a dalších důležitých dokumentů. Měla by být taková, aby byla funkční - někdy i za cenu toho, že je třeba jen na webových stránkách (ale lepší jen v takové podobě než v žádné). Vlastní specifika – družina může mít další prvky, které ji budou odlišovat od ostatních družin oddílu. Mohou to být zvykové obřady pro přijetí nováčka, oslavu narozenin a další.

8 Družina jako parta Družinové vybavení
Uložené na místě, kam ostatní nemají volný přístup (vaše bedny)

9 Družina jako parta Družinový web
jména a fotky jednotlivých členů družiny webová kronika a zápisky z akcí fotogalerie ze schůzek a z družinových podniků družinový chat odkazy na zájmové stránky členů družiny (podle specializace družiny, zájmů jednotlivých členů apod.)

10 Rádce – šéf party Tomuto tématu bude věnován samostatný program

11 Podpora družin vedením oddílu
?

12

13 Je to výzva ! Díky za pozornost… Doporučená literatura:
Ondřej Kupka a kol., Družinový systém ve skautských oddílech Miloš Zapletal, Rádce skautské družiny


Stáhnout ppt "Družina = parta a tým."

Podobné prezentace


Reklamy Google