Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilŠarlota Bednářová
1
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: Autor: PaedDr. Věra Mojáková Určeno pro předmět: Chemie Tematická oblast: Přírodní látky - chemické složení živých organismů Obor vzdělání: Kosmetické služby (69-41-l/01) 4. ročník Název výukového materiálu: Bílkoviny Popis využití: Výukový materiál pro žáky s úkoly s využitím dataprojektoru, notebooku Čas: 20 minut
2
Bílkoviny - proteiny 2 1 3
3
Bílkoviny Základní stavební jednotka živé hmoty – stavba všech tkání (svalů, kostí, chrupavek, vlasů, kůže) Biopolymery – přírodní makromolekulární látky Složené z více než 100 aminokyselin
4
Aminokyseliny Substituční deriváty karboxylových kyselin
Molekula obsahuje: karboxylovou skupinu (-COOH) aminovou (-NH2) funkční skupinu alfa-aminokyseliny - obě skupiny navázány na stejném uhlíkovém atomu
5
V bílkovinách se vyskytuje 20 aminokyselin
- esenciální (nepostradatelné) tělo je přijímá v potravě např. valin , leucin, lysin - neesenciální (postradatelné), tělo je dovede syntetizovat
6
Peptidy Vznikají spojením několika aminokyselin peptidovou vazbou
7
Peptidová vazba, také peptidická vazba, je chemická vazba obsahující seskupení atomů –CO–NH–
Typická pro proteiny a polypeptidy, v nichž se –CO–NH– vytváří při kondenzaci jednotlivých aminokyselin
8
Významné peptidy: Oxytocin – hormon produkovaný hypothalamem, vyvolává stahy děložní svaloviny Inzulin- hormon slinivky břišní, snižuje hladinu cukru v krvi Endorfin – hormon štěstí, reguluje emocionální projevy
9
Struktura Primární udává pořadí aminokyselin v peptidovém řetězci 4
10
Struktura Sekundární – je dána geometrickým uspořádáním polypeptidového řetězce - skládaný list - šroubovice
11
Vlastnosti Pevné látky Rozpustnost ve vodě závislá na jejich struktuře
Pokud jsou rozpustné – tvoří koloidní roztoky
12
Vysolování Způsobuje vyloučení bílkovin z roztoku ve formě sraženiny tzv. koagulace Vratná – přidáním vody se sraženina rozptýlí Nevratná – sraženinu nelze rozpustit
13
Denaturace Působením vyšší teploty, ozářením, kyselinami, hydroxidy dochází k irreverzibilním změnám, bílkoviny ztrácí biologickou aktivitu Využití při přípravě pokrmů Usmažené vejce je příkladem směsi víceméně denaturovaných bílkovin. V tomto případě došlo k denaturaci účinkem tepla 5
14
Funkce Stavební (kolagen, keratin) Katalytická (enzymy)
Regulační(hormony) Obranná(protilátky) Transportní(hemoglobin)
15
Dělení Jednoduché – obsahují ve svých molekulách pouze aminokyseliny
Složené – kromě bílkovinné složky obsahují ještě nebílkovinnou složku
16
Jednoduché bílkoviny Albuminy – vaječný , mléčný, svalový krevní
Globuliny – součást krevního séra, v mléce, vejcích Histony – v buněčných jádrech Skleroproteiny – vysoce odolné bílkoviny - nerozpustné ve vodě - tvoří ochrannou a podpůrnou tkáň živočichů - keratin, fibroin, kolagen (vařením tkání obsahujících kolagen ve vodě získáme želatinu)
17
Složené bílkoviny Fosfoproteiny – obsahují H3PO4
V mléce savců – kasein Ve vaječném žloutku – vitelin Glykoproteiny – obsahují sacharid Součástí sekretů četných žláz(sliny, žaludeční šťáva) Lipoproteiny – obsahují lipidy Nukleoproteiny – obsahují nukleové kyseliny V buněčných jádrech Metaloproteiny – obsahují kovy chlorofyl, hemoglobin
18
Důkazy bílkovin Biuretova reakce Xantoproteinová reakce
Xantoproteinová reakce
19
Úkoly: 1) Z čeho se po chemické stránce skládají bílkoviny?
2) Jaká je funkce hemoglobinu, který kov obsahuje? 3) Zjisti kdo obsahuje větší %bílkovin zda kuřecí prsa nebo sója. 4) Co je to celiakie, jak se projevuje?
20
Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Denaturace
Kliparty Office [online] [cit ]. Dostupné z www: Benešová, Marika; Satrapová, Hana.Odmaturuj z chemie.1. vyd. Brno: Didaktis, 2002,
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.