Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Stravitelnost organické hmoty a metody jejího stanovení
Ing. Petra Náměstková
2
Metody stanovení metody in vivo (= na živých organismech)
laboratorní metody : metody in vitro : chemické analýzy + výpočet SOH : fyzikálně - chemické metody
3
Metody in vivo
4
A) bilanční pokusy přípravná perioda + hlavní bilanční perioda
klasická metoda indikátorová metoda diferenční metoda substituční metoda
5
Klasická metoda Kvantitativně sledujeme krmiva + příjem jednotlivých živin sledujeme obsah živin nedožerků kvantitativně shromažďujeme výkaly + chemické analýzy obsahu živin KS = (mkr * žkr - mvyk * žvyk ) / (mkr * žkr) * 100, kde KS koeficient stravitelnosti m množství krmiva v g ž % obsah živin v sušině
6
Indikátorová metoda stravitelnost živin zjišťujeme ze změny indikátoru k živině v krmivu a poměru indikátoru k živině ve výkalech jako indikátory : přirozené složky krmiva (lignin, nerozpustný podíl popele v 4 N HCl, methoxylové skupiny) : exoindikátory ( vlastnosti : nestravitelné, nesmějí ovlivnit trávení, inertní, procházet TT stejně rychle jako krmivo, rovnoměrně rozptýlitelné v krmivu, nesmí být produkovány ani rozkládány mikroorganismy TT, snadno a spolehlivě zjištěny) KS = (ikr * žkr / ivyk * žvyk ) * 100, kde i obsah indikátoru v sušině v % ž % obsah živin v sušině
7
Diferenční metoda Stanovíme stravitelnost základní dávky (směsi)
dále stanovíme stravitelnost upravené dávky, kdy základní dávka tvoří % upravené dávky % testované krmivo KS = (B * (x + y) - A * x) / y, kde A KS sledované živiny základní dávky s malým podílem zkoumaného krmiva B KS sledované živiny druhé dávky (pokusné) s vyšším podílem zkoumaného krmiva x podíl základní dávky v sušině pokusné dávky v % y podíl zkoumaného krmiva v sušině pokusné KD v %
8
Substituční metoda v základní dávce, u které vypočítáme KS, je obsaženo krmivo, které má podobné parametry jako zkoumané krmivo odstraňuje nevýhody metody diferenční (změnou živin v pokusné dávce dochází k ovlivnění stravitelnosti vlivem změny poměru živin)
9
B) metoda in situ píštěle v bachorových vacích nebo duodenu
po inkubaci vzorku (2, 4, 6, 8, 12, 16, 24, 48 a 72 hod.) je zjištěna stravitelnost OH odečtem množství OH před pokusem a po pokusu
10
nosič se sáčky kráva s bachorovou píštělí
11
Metody in vitro
12
inkubace vzorků v přístroji v laboratoři
stálá teplota, stálé prostředí (není „faktor zvířete“)
13
inkubace vzorků v bachorové tekutině
+ stanovení NDF a pak výpočet stavitelnosti OH nebo + jímání plynů, množství plynu slouží k vyjádření stravitelnosti použití enzymů celuláza, hemiceluláza, trypsin, ...
14
Chemické analýzy Stanovení frakcí vlákniny ADF
NDF ADL + výpočet stravitelnosti OH podle Kacerovského %SOH = 0.98 x (100 - NDF) + NDF x ( log (L x 100/ADF))
15
Fyzikálně-chemické metody
NIRS (Near Infra Red Spectroscopy) metoda vychází z předpokladu, že pokud se něco liší chemicky, liší se to i spektrálně rychlá metoda, přesnost závisí na přesnosti kalibračních rovnic dobře lze stanovit sušinu, NL, AK, tuk, s menší chybou, ale ještě dostatečně přesně, vlákninu (s chybou asi 1%), energetické hodnoty (NEL, NEV), PDI
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.